Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBiH danas predaje Junckeru odgovore na Upitnik EK

BiH danas predaje Junckeru odgovore na Upitnik EK

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uručit će danas u Sarajevu odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, na osnvu kojeg će se praviti priprema Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik EK održaće se u zgradi Predsjedništva BIH u 10:40 sati, a nakon toga, planirano je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Evropske komisije.

– Priprema i usaglašavanje Odgovora na Upitnik Evropske komisije predstavljali su najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende za Bosnu i Hercegovini i taj posao, unatoč različitim blokadama i opstrukcijama, uspješno je završen, smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović precizirao je da odgovori sadrže ukupno 20.037 stranica materijala, uključujući i 1.115 zakona i drugih akata koji su priloženi uz ove odgovore.

– Uprkos činjenici da je svaki od tih predstavnika imao pravo veta, u 35 radnih grupa postignut je puni konsenzus oko 94 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije – naglašava je Dilberović.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments