Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU četvrtak i u petak bez električne energije dijelovi Tuzle, Kalesije, Gradačca,...

U četvrtak i u petak bez električne energije dijelovi Tuzle, Kalesije, Gradačca, Lukavca i Srebrenika

Na području Tuzlanskog kantona u januaru je od infekcija sličnih gripi bolovalo 841 osoba, od kojih je 415 djece, te 426 odraslih, dok je od akutnih respiratornih infekcija bolovalo 2.567 osoba, od kojih 1.548 djece do 14 godina, te 1019 odraslih – potvrdila je epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK Azra Džaferagić Franca.

Primjećuje se, kako je navela, povećanje broja oboljelih u odnosu na decembar prošle godine, a skoro dvostruko je povećan broj oboljelih koji spadaju u skupinu odraslih. Također, u tom periodu djeca su prednjačila po broju oboljelih u obje skupine infekcija.

Tokom januara povećan je broj oboljelih u skupini odraslih od obje infekcije, a smanjen broj djece, dok se trend rasta oboljelih od akutnih respiratornih infekcija kod odraslih očekuje i u ovom mjesecu.

Franca Džaferagić zaključuje da je na pad broja oboljele djece uticao zimski raspust, odnosno boravak na odmoru.

-Povećan je broj oboljelih od infekcija sličnih gripi i akutnih respiratornih infekcija, ali stanje nije alarmantno i nema osnova za proglašenje epidemije – poručuje Džaferagić Franca.

Mjere koje se preporučuju tokom sezone ovih infekcija su prije svega vakcinacija, izbjegavati zadržavanje u zatvorenom prostoru, poboljšati kvalitet ishrane bogate vitaminima, unositi više svježeg voća i povrća, te više fizičke aktivnosti.

Na području Tuzlanskog kantona osigurano je 5.525 pojedinačnih doza vakcina protiv gripe za ovu sezonu, a oko  90 posto raspoloživih količina je već potrošeno.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments