Četvrtak, 11 Augusta, 2022
Google search engine
HomeZANIMLJIVOSTIDanas je Valentinovo

Danas je Valentinovo

Danas je Valentinovo dan posvećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci. Svakako ne smijete zaobraviti važnost darivanja na današnji dan, a pokloni za Valentinovo neizostavan su dio dana zaljubljenih. Nije potrebno trošiti ogromne svote novaca kako biste nekome pokazali da vam je stalo, nekada su dovoljni i mali znaci pažnje, ako su od srca.

Historija obilježavanja Valentinova – Dana zaljubljenih

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potiče daleko u prošlost u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II.

Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i sveštenik Valentin.
Sveštenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. 

Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. februaraValentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Tradicije Valentinova su različite po zemljama.U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu.
U Wales-u se darivale drvene izrezbarene kašike. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku “ti imaš ključ mog srca”.
U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments