Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Domu kulture u Srebreniku promovirane knjige „Omča“ i „Srce i pohlepa“

U Domu kulture u Srebreniku promovirane knjige „Omča“ i „Srce i pohlepa“

Sinoć je u prepunoj plavoj Sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija knjiga „Omča“, autora Kemala Nurkanovića iz Srebrenika i „Srce i pohlepa I i II“, autora Muhameda Begića iz Tuzle.

Ovu izuzetno dobro posjećenu promociju zajednički su organizirali Udurga Aldo iz Slavonskog Broda i JU Centar za kulturu i informisanje  – Narodna biblioteka Srebrenik. Uz same autore, o ovim knjigama na promociji su govorili Dževad Nuhanović, Fikreta Jašić, Ramo Džombić, Ilija Matić i Asim Horozić.

U romanu „Omča“ Nurkanović priča o ljudima koji su rat proveli s puškom u ruci i njihovom teškom navikavanju i mirenju s postojećim stanjem. Kroz lik glavnog junaka Ede, Nurkanović kazuje kako je rat golemo zlo, koje i kada prođe, kad ga vrijeme potisne prema zaboravu, otvara rane u obliku postratne more i svakojakih traumatičnih tegoba.

U romanu „Srce i pohlepa“ pisac spretno dočarava jedan grad i jedno specifično vrijeme. Autor svoju radnju smješta u osamdesete godine prošlog vijeka, u Tuzlu, urbani i multikulturalni grad. Glavni nosilac radnje je mladi Omer koji se uprkos iskvarenosti društva borio za svoje moralne vrijednosti te od njih nikad nije odustao.

Autor: Osman Mujkić

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments