Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Domu zdravlja Srebrenik preznetirani novi projekti vrijedni blizu 700.000 KM

U Domu zdravlja Srebrenik preznetirani novi projekti vrijedni blizu 700.000 KM

Vlada Japana dodijelila je Domu zdravlja Srebrenik grant u iznosu od 57.000 maraka za projekt nabavke novog sanitetskog vozila.

Kako je istakao dr. Ibrahim Zukić, direktor Doma zdravlja Srebrenik na konferenciji za štampu upriličenoj u povodu ove vrijedne donacije, donirana sredstva bit će operativna u narednih nekoliko dana, a procedure nabavke novog sanitetskog vozila provest će ova zdravstvena ustanova.

–“Prošle godine nabavili smo jedno novo sanitetsko vozilo, a uz ovu vrijednu donaciju Vlade Japana, u ovoj godini planiramo vlastitim sredstvima kupiti još jedno vozilo. Time ćemo zaokružiti višegodišnji proces obnove voznog parka, usmjeren na stvaranje boljih uslova za transport naših pacijenata i pružanje blagovremene medicinske pomoći”, istakao je Zukić, izrazivši zahvalnost Vladi Japana na ovoj vrijednoj donaciji.

U Domu zdravlja Srebrenik stalno je zaposleno 46 ljekara i šest mladih doktora angažiranih na određeno vrijeme, a zastupljene su sve specijalnosti koje su neophodne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ljekari svih specijalnosti i ostalo medicinsko osoblje pružaju primarnu zdravstvenu za preko 40.000 stanovnika ove općine, a zahvaljujući naporima svih zaposlenih, Dom zdravlja je, prema riječima Zukića, jedna od rijetkih zdravstvneih ustanova koja u posljednjih nekoliko godina posluje pozitivno.

Na konferenciji za štampu predstavljeni su i projekti izgradnje nove zgrade za potrebe Urgentnog centra i Službe za fizijatriju u Srebreniku te projekt proširenja ambulante porodične medicine u Dubokom Potoku. Imajući u vidu činjenicu da se prostorije Hitne službe nalaze u blizini pješačke zone i da do njih vodi samo jedan nepristupačan prilazni put, izgradnjom nove zgrade Urgentnog centra, uz stvaranje boljih prostornih uslova za rad medicinskog osoblja, osigurat će bolji pristup do Hitne službe iz čak tri pravca.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, u toku je procedura izdavanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, a radovi na izgradnji nove zgrade mogli bi započeti već na proljeće. Kako je istakao dr. Ešref Harčinović, specijalista urgentne medicine, zbog velikog broja saobraćajnih nezgoda na izuzetno frekventnom magistralnom putu Tuzla-Orašje,  medicinsko osoblje Hitne službe ima izuzetno veliki broj intervencija na pružanju pomoći povrijeđenim licima u tim saobraćajnim nezgodama. Zbog toga je, prema riječima Harčinovića, od velikog značaja izgradnja nove zgrade Urgentnog centra na lokaciji do koje će biti osiguran nesmetan prilaz sanitetskim vozilima iz čak tri ulice.

U projekte nabavke novih sanitetskih vozila,  izgradnje nove zgrade Urgentnog centra i proširenja ambulante porodične medicine, Dom zdravlja Srebrenik investirat će blizu 700.000 maraka. Oko 400.000 maraka planirano je u budžetu Općine Srebrenik, a preostali iznos obezbijedit će Vlada TK i Dom zdravlja Srebrenik. Dio sredstava za proširenje ambulante porodične medicine u Dubokom Potoku očekuje se i od privrednih subjekata s tog mjesnog područja.

Autor: Osman Mujkić

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments