Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEU komisija danas o proširenju članstva na zapadni Balkan

EU komisija danas o proširenju članstva na zapadni Balkan

Evropska komisija će u Briselu danas razmatrati usvajanje nove strategije proširenja na zapadnom Balkanu, a nakon čega će plan u Evropskom parlamentu prezentirati visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, te evropski komesar za proširenje Johanes Hahn.

Evropska komisija na čelu sa Jean-Claude Junckerom, kako je ranije objavljeno u medijima, pripremila je nacrt nove strategije koja prvi put spominje ciljne godine za napredak pojedinačnih država ka punopravnom članstvu.

Kako je naveo ranije euobserver.eu, dokument predviđa da bi Crna Gora i Srbija mogle već do 2025. godine postati punopravne članice, dok se za Bosnu i Hercegovinu predviđa početak pregovora o članstvu do 2023. godine.

Cilj nove strategije proširenja jeste ojačati perspektivu država i veze Evropske unije sa regijom u kojoj i neke druge sile jačaju svoj uticaj. Hahn je prije nekoliko dana boravio i u Washingtonu gdje se susreo i s najvišim dužnosnicima State departmenta zaduženim za Evropu, a najavljen je bio i susret sa Jaredom Kushnerom, savjetnikom predsjedika Donalda Trumpa i njegovim zetom.

Nakon usvajanja nove strategije prvi čovjek Evropske komisije će napraviti krajem februara balkansku turneju u okviru koje će posjetiti sve države regije s porukom da je njihova evropska perspektiva čvrsta, ali uz uvjet da ritam reformi mora biti održan.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments