Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISFirma „Herceg“ Srebrenik uspješno poslovala i u 2017. godini

Firma „Herceg“ Srebrenik uspješno poslovala i u 2017. godini

Iako rezultati poslovanja za 2017. godinu još nisu potpuno obrađeni, već sada je sigurno da je firma „Herceg“ d.o.o. Srebrenik uspješno okončala još jednu poslovnu godinu.

Prema preliminarnim podacima, u protekloj godini ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 37 miliona maraka, a preko 85 posto proizvodnje plasirano je na inozemno tržište. Firma „Herceg“ već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom PVC i aluminijumske stolarije, a usprkos sve oštrijoj konkurenciji i u prošloj godini očuvali su poziciju na zahtjevnom tržištu Holandije, Belgije, Austrije, Njemačke, Luksemburga, Švedske, Norveške i ostalih evropskih zemalja.

–„Firma Herceg se, kao i svi bh. izvoznici, suočava se s jakom konkurencijom na međunarodnom tržištu koja dolazi iz zemalja čije vlade stimuliraju izvoznike. S druge strane ekonomski prostor Federacije BiH je jedino područje gdje izvoznici nemaju nikakvog stimulansa od strane države, tako da na zahtjevnom inozemnom tržištu opstajemo samo zahvaljujući našoj tehologiji, stručnim kadrovima i maksimalnom korištenju unutrašnjih rezervi“, ističe Ramiz Karić, direktor „Hercega“.

Uprkos svim poteškoćama, firma „Herceg“ je zadržala trend povećanja proizvodnje i broja zaposlenih, tako da je u protekloj godini u prosjeku bilo zaposleno 320 radnika, među kojima je i 30-ak inžinjera i ostalih visokostručnih kadrova. U ovoj godini planiraju povećanje ukupnog prihoda i fizičkog obima proizvodnje za 10 procenata, a kako bi očuvali poziciju na zahtjevnom tržištu EU, samo u ovoj godini u nove tehnologije planiraju uložiti preko milion maraka. No, glavnu prepreku u ostvarivanju ambicioznih planova predstavlja nepovoljan poslovni ambijent u BiH i nedostatak kvalitetne radne snage.

–„Naša firma se, kao i većina privrednih subjekata u BiH, sve više suočava s problemom odlaska stručne radne snage u Njemačku i ostale evropske zemlje. Zbog prevelikog broja obaveza i parafiskalnih nameta, plate u realnom sektoru su još uvijek puno manje od onih u javnom sektoru. Zato se opterećenja po osnovu poreza i doprinosa moraju pod hitno smanjiti, kako bi se obezbijedili uslovi za povećanje plata u proizvodnim firmama i zaustavljanje trenda odlaska kvalitetnih radnika u inozemstvo“, poručuje Karić.

Firma „Herceg“ posjeduje sve certifikate koji su neophodni za izvoz na tržište Evropske unije, ali zbog sve izraženijeg problema nedostatka kvalitetne radne snage, u narednom periodu bit će sve teže udovoljiti povećanim narudžbama inozemnih kupaca. Zbog toga su prinuđeni da u vlastitim pogonima selektiraju i obučavaju radnu snagu, što uveliko opterećuje poslovanje ove firme.

Autor:  Osman Mujkić

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments