Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKlizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci

Klizište prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većeg odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci.

Klizište se pojavilo iza 11 sati, a pretpostavlja se da je izazvano obilnim padavima, koje ne prestaju na području Foče već dva dana.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović je potvrdio da je situacija na prostoru u Dolini heroja veoma teška.

– Klizište je odnijelo pola brda, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim tokom Bitke na Sutjesci – kazao je Pavlović.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments