Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeMAGAZINManifestacijom „Dani povelje 2018“ obilježit će se 685. rođendan Srebrenika

Manifestacijom „Dani povelje 2018“ obilježit će se 685. rođendan Srebrenika

Od 15. do 18. februara u Srebreniku će se održati tradicionalna kulturna manifestacija „Dani povelje 2018“, kojom će se na prigodan način obilježiti 15. februar koji se slavi kao rođenad ovog grada.

Na taj dan daleke 1.333. godine pod zidinama grada Srebrenika na obroncima Majevice tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić je uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike. Srebrenik je u to vrijeme bio jedan od najljepših i najmoćnijih gradova i utvrda srednjovjekovne Bosne, o čemu svjedoči i činjenica da je u njemu stolovao Stjepan II Kotromanić, a poznata Povelja dubrovčanima predstavlja prvi pisani dokument u kojem se spominje ime ovog grada.

Ove godine se tako navršava 685 godine od potpisivanja Povelje, a Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj bogatoj prošlosti. U sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani povelje“, u periodu od 15. do 18. februara upriličit pozorišna predstava, izložba slika, koncert, planinarski pohod pod nazivom „Povelji u pohode“ i drugi sadržaji kojima će se na dostojan način obilježiti 685. rođenad ovog grada.

Nosilac svih aktivnosti u sklopu ove manifestacije je JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, a generalni pokrovitelji su Općina Srebrenik i općinski načelnik Nihad Omerović.

OSMAN MUJKIĆ

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments