Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNove cijene na benzinskim pumpama širom BiH

Nove cijene na benzinskim pumpama širom BiH

Sa prvom minutom 1. februara počela je primjena izmijenjenog Zakona o akcizama BiH što automatski, za početak, znači i veće cijene nafte i naftnih derivata.

Jučer su širom Bosne i Hercegovine zabilježene kolone autombila na benzinskim pumpama, jer su vozači željeli iskoristiti posljednju priliku da po starim, nižim, cijenama natoče dizel, benzin ili autogas u svoje prevozno sredstvo.

Neke kompanije u BiH su proteklih dana, prije stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, odlučile promijeniti cijene svojih proizvoda i poskupjeti dizel i benzin za 0,05 KM – prije novog poskupljenja koje je danas stupilo na snagu.

Benzin i dizel su poskupili za 0,20 KM, dok će autogas vozači plaćati skuplje za 0,40 KM. Tako je jutros na većini pumpi cijena benzina (BMB 95) iznosila oko 2,16 KM, kao i dizela. Cijena BMB 98 je 2,31 KM.

Distributeri su proteklih dana isticali da će zaraditi samo država te da oni nisu učestvovali u izmjenama Zakona o akcizama i da su sada prinuđeni povećati cijene.

Nove cijene u praksi znače da ako ste za rezerovoar od 50 litara do danas izdvajali blizu 100 KM, nova cijena bit će veća za 10 KM. (N1)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments