Home VIJESTI BIH I SVIJET Povećan priliv migranata u BiH kroz novu rutu iz Grčke, najviše u...

Povećan priliv migranata u BiH kroz novu rutu iz Grčke, najviše u Trebinju

0

Timovi za zaštitu migranata Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su od juna 2017. do februara 2018. godine pružili direktnu pomoć za oko 320 migranata i azilanata, a među njima je bilo više od 90 maloljetnika, koji pripadaju ranjivim grupama migranata.

To je za Fenu izjavio Peter Van der Auweraert, predstavnik IOM-a i subregionalni koordinator za zapadni Balkan ističući da je broj ilegalnih migranata i tražitelja azila još mali, iako je priliv značajno povećan tokom prošle i prvih mjeseci 2018. godine.

“Teško je utvrditi tačan broj migranata i izbjeglica, bilo u BiH ili u regiji, iz razloga što imamo informacije samo o onim osobama koje su procesuirane od ovlaštenih državnih organa”, kazao je on i dodao da IOM svakodnevno kontaktira državne agencije i UNHCR u pripremi najboljih odgovora na trenutnu situaciju.

Naveo je da je trenutno 82 tražitelja azila smješteno u azilantskom centru, 78 migranata smješteno u migracionom centru, dok se oko 100 ljudi nalazi u privatnom smještaju vjerskih zajednica i nevladinih organizacija.

Izrazio je zadovoljstvo time što migranti imaju sve pohvale za građane BiH i državne institucije koje im izražavaju dobrodošlicu uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava.

Na pitanje da li je IOM oformio timove za pružanje utočišta i ukazivanje prve pomoći izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i drugih ratom zahvaćenih područja, Peter Van der Auweraert je rekao da imaju svoje timove.

“Kao odgovor na povećani priliv, IOM je već krajem 2017. povećao broj osoblja u svojim timovima za zaštitu migranata koji se nalaze u Istočnom Sarajevu i Mostaru. Oni pružaju prvu medicinsku i psihosocijalnu pomoć ranjivim grupama migranata”, istakao je.

Također, dodao je, osigurali smo i prevodioca za arapski jezik radi lakše komunikacije.

“Prema saopćenjima predstavnika policijskih agencija u BiH, najteže pogođeno područje je u Trebinju, tako da je važno istaći da IOM radi i s Crvenim krstom Trebinje da bi se migrantima osigurale dovoljne količine hrane, higijene, odjeće i obuće”, zaključio je Peter Van der Auweraert, Predstavnik IOM-a i subregionalni koordinator za zapadni Balkan.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here