Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKako u praksi funkcionišu elektronske uputnice?

Kako u praksi funkcionišu elektronske uputnice?

Svih dvadest ambulanti na teritoriji općine Tuzla kao i Dom zdravlja Tuzla, uputnice u laboratoriju dužni su da upućuju elektronskim putem, osim ukoliko tog dana nije primjećen kvar na informacionom sistemu. Ukoliko je kvar evidentiran, procedura nalaže da se pacijentima uruči uputnica u papirnoj formi, ali da bi u labaratoriju bili primljeni sa papirnom uputnicom, predhodno se labaratorija mora obavijestiti da sistem ne funkcioniše. Ukoliko izostane informacija, pacijenti sa pairnim uputnicama neće biti primljeni i njiihove petrage tog dana neće biti rađene.

„Dakle laboratorij više ne prima uputnice u papirnoj formi, kao što smo to ranije radili, osim ako se negdje ne ukaže i ne prepozna problem, da je recimo tog dana iz ambulante nemoguće zbog nekog tehničkog nedostatka poslat laboratorijsku uputnicu elektronskim putem mi obavijestimo laboratoriju i samo tog dana dok se ne otkloni problem pacijent se upućuje sa uputnicom u papirnoj formi.“ kazala je dr. Samira Srabović, načelnica Službe Porodične medicine u Domu zdravlja Tuzla.

Uvid u laboratorijske nalaze koji su urađeni u Domu zdravlja Tuzla imaju i ljekari u UKC-u Tuzla jer su umreženi sa Domom zdravlja. Međutim u Domu zdravlja sve službe još uvijek nisu umrežene, tako da za pojedine preglede kod drugih specijalista pacijentima se i dalje printa nalaz.

„I to se i radi u laboratoriju Doma zdravlja, kada pacijent ima zakazan pregled kod specijaliste interniste ili nekom drugom specijalisti gdje je potreban laboratorijski nalaz da pokaže na uvid u laboratoriji se taj nalaz printa u onoj pisanoj formi kao što je to ranije bilo.“ navodi Srabović.

Iz Ministrastva zdravstav TK kažu da u narednom periodu očekuju izvještaj o samom funkcionisanju elektornskih uputnica, odnosno informacije o problemima sa kojim se susreću na terenu.

„Koliko imam informaciju u Domu zdravlja je to zaživjelo na jedan način uz određene probleme kada je u pitanju samo funkcionisanje toga.“ ističe Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Kako kažu iz Ministarstva zdravstva očekuju da će se u skorijoj budućnosti  na ovakav način umrežiti svi domovi zdravlja sa područja TK. Očekuje se takođe da se ove godine uvedu i elektronski recepti, koji bi olakšali posao ljekarima, i čijom upotrebom bi se obezbijedila  kompletnija kontrola propisivačke prakse kada je u pitanju esencijalna lista lijekova. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments