Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrvi značajniji uspjeh u dobijanju dozvole za izvoz ‘crvenog mesa’ u EU

Prvi značajniji uspjeh u dobijanju dozvole za izvoz ‘crvenog mesa’ u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je izjavio da su nadležna tijela Evropske komisije Bosni i Hercegovini odobrilla Plan praćenja rezidua za “crveno meso” (meso goveda, ovaca i svinja), što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u Evropsku uniju.

 

– Već nekoliko godina Ured  za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta osigurava sredstva  od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua – izjavio je ministar Šarović.

 

Naglasio je da je  nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduslov za skoro dobijanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments