Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSIPA lišila slobode 16 osoba

SIPA lišila slobode 16 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u skladu sa naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli  opsežnu istražnu aktivnost kodnog naziva “Albatros”.

U okviru pomenute akcije slobode je lišeno 16 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U cilju pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku, izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-Sanskog kantona i Tuzlanskog kantona. Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima izvršili su kontrolu u osam objekata, na osnovu saznanja da su u njima smješteni ilegalni migranti.

U toku rada na predmetu i tokom realizacije akcije ostvarena je operativna saradnja sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjebosanskog kantona, MUP-a Unsko-Sanskog kantona, MUP-a Republike Srpske, Granične policije Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. Takođe, pod okriljem Europola, ostvarena je izuzetna međunarodna saradnja.

Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u toku, detaljnije informacije ćemo dostaviti u narednom periodu, saopćeno je iz SIPA-e.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments