Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Srebreniku svečano otvoreni „Dani povelje

U Srebreniku svečano otvoreni „Dani povelje

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović sinoć je, u prisustvu brojnih posjetilaca u velikoj sali srebreničkog Doma kulture, svečano otvorio tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Dani povelje“. Organizirajući ovu kulturnu manifestaciju, istakao je načelnik Omerović, prisjećamo se bosanskih velikana koji su se se u neka davna vremena borili za državnost Bosne i Hercegovine. Nakon svečanog otvaranja upriličen je dramski performans pod nazivom „Avlija“. Igrali su Jasmina Dedić, Fatima Džaferović, Siniša Kahvić i Damir Mašić. Tekstove odabrala i režirala Dženana Džanić.

Brojni posjetioci imali su priliku uživati i u odabranim sevdalinkama u izvedbi grupe „Divanhana“.

U holu Doma kulture otvorena je i izložba slika iz fundusa „Otvorenog grada umjetnosti“ i skulpture pod nazivom „Mistični ples junaka Rame“, autora akademskog kipara Omera Smajlovića. Manifestacijom „Dani povelje“ na dostojan način je obilježen 15. februar koji se slavi kao rođenad ovog grada. Na taj dan daleke 1.333. godine pod zidinama grada Srebrenika na obroncima Majevice tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić je uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike. Srebrenik je u to vrijeme bio jedan od najljepših i najmoćnijih gradova i utvrda srednjovjekovne Bosne, o čemu svjedoči i činjenica da je u njemu stolovao Stjepan II Kotromanić, a poznata Povelja dubrovčanima predstavlja prvi pisani dokument u kojem se spominje ime ovog grada. Ove godine se tako navršava 685 godine od potpisivanja Povelje, a Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj bogatoj prošlosti.  Nosilac svih aktivnosti u sklopu ove manifestacije je JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, a generalni pokrovitelji su Općina Srebrenik i općinski načelnik Nihad Omerović.

Dani povelje 2018

Sinoć je u velikoj sali Doma kulture u Srebeniku na svečan način otvorena kulturna manifestacija "Dani povelje-Srebrenik 2018". Ovom manifestacijom obilježava se 685- godišnjica prvog pomena Srebrenika u pisanim historijskim dokumentima.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Freitag, 16. Februar 2018

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments