Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTaksisiti za nelegalan rad krive policiju i inspektore

Taksisiti za nelegalan rad krive policiju i inspektore

U cilju razmatranja i analize Informacije o provođenju mjera na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza putnika na području TK u 2017. godini Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja održalo je radni sastanak sa predstavnicima MUP –a TK, Udruženja za promet i komunikacije, predstavnika Grada Tuzla i taski prevoznika. Zajednički cilj je iskorijeniti pojavu tzv. „divljeg taksiranja“ i samim tim unaprijediti uslugu taski prevoza svim stanovnicima Tuzlanskog kantona.

Na području TK u 2017. godini dozvolu za bavljenje taski prijevozom imalo je oko 350 legalnih taksista. Iako je broj nelegalnih taksi prevoznika u odnosu na 2014. i 2015. godinu drastično smanjen, prema podacima taksi službi, još je veliki broj onih koji se bave nelegalnim preijevozom. U Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK zadovoljni su trenutnim stanjem, te tvrde da su zajedničke aktivnosti dovele do značajnog smanjenja nelegalnih taski prevoznika.

„Mi smo ovim Izmjenama i dopunama Zakona koje smo uradili 2016. godine eliminirali puno toga što se tiče nelegalnog prevoza i danas imamo stanje, ja mogu reći dobro i vrlo dobro  na Tuzlanskom kantonu“, izjavio je Mirsad Gluhić, ministart trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Taksisti međutim još uvijek nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Tvrde da su zakonske odredbe dobre i da su doprinijele smanjenju broja nelegalnih taskista, ali da može bolje. Predsjednik Udruženja „Tuzla Taksi“, Neim Husić tvrdi da se nelegalnim prijevozom putnika iz godine u godinu bave iste osobe, a odgovornim za to smatra policijske službenike i inspektore na terenu.

„Pojedini policajci na jedan neozbiljan način pristupaju tome iz razloga što je neophodan kontinuitet u radu. Ne možete nekog pustiti za koga znate da radi nelegalno, pa eto, vi kao fudbalski sudija dajete mu još jednu šansu. To jednostavno ne ide tako i mi sa tim nismo zadovoljni“, tvrdi Neim Husić, predsjednik Udruženja „Tuzla taxi“.

Radom inspektora i policajaca nisu zadovoljni ni na području općine Kalesija gdje je nelegalni taski prijezov još uvijek široko rasprostranjen. Alija Serdarević, predsjednik Udruženja ”Kalesija taxi” tvrdi da je u ovoj općini omjer legalnih i nelegalnih taksi prevoznika 1:1, odnosno da na 50 legalnih taksi prevoznika, nelegalno radi još njih 50.

„Unazad pet mjeseci nikad niko nije zaustavio na putu. Kažem policajcu kad zaustavi mene ili mog kolegu, eno ti nelegalnog, on odgovori: nije to tvoj posao da ti pričaš, mi radimo svoj dio posla. Redovno svi plaćamo legalni taksisti isto kao i u Tuzli. Policija i Ministarstvo i inspekcija moraju da rade svoj dio posla da bi ovo sve išlo kako treba i da bi mi mogli da radimo svoj dio posla“, kazao je Alija Serdarević, predsjednik Udruženja ”Kalesija taxi”.

Inspektori iz područja saobraćaja na području TK u protekloj godini izvršili su ukupno 985 inspekcijskih nadzora, od kojih je u prekršaju zatečeno čak 550 taksi prevoznika. I dok predtsvnici MUP –a TK nisu komentarisali pritužbe na rad policijskih službenika, u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove pravdaju se nedostatkom inspektora.

„Mi u inspekcijama imamo  pet zaposlenih državnih službenika s obzirom da smo u proteklom periodu imali više od 50% subjekata nadzora koji se nalaze u prekršaju. Predložit ćemo Vladi shodno našim rezultatim, zapošljavanje još jednog inspektora, kako bismo tu oblast uredili još bolje nego što je trenutno uređeno“, izjavio je Amel Mehanović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Kako saznajemo, legalni taksisti državi plaćaju mjesčno oko 300 KM, dok oni koji se ovim poslom bave nelegalno nemaju nikakvih obaveza. Izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prevozu Tuzlanskog kantona za vozače nelegalnih taksija ili kombija, predviđene su kazne koje se kreću u rasponu od 500 do 5000 KM, a kazne su predviđene i za građane koji budu zatečeni u nelegalnom taski vozilu i to u iznosu od 100 KM. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments