Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAnalize potvrdile: Skoro 90% igračaka iz Kine ocijenjeno nesigurnim proizvodima za upotrebu

Analize potvrdile: Skoro 90% igračaka iz Kine ocijenjeno nesigurnim proizvodima za upotrebu

 

Agencija za nadzor nad tržištem uradila je analizu neprehrambenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Rezultati su pokazali da najviše problema predstavljaju dječije igračke. Ti problemi se odnose na prisustvo supstanci ftalati, koji negativno utječu na zdravlje djetata.

Rezultati nadzora pokazali su da 11 od 19 kontrolisanih igračaka sadrži ftalate, supstancu koja predstavlja opasnost po zdravlje djeteta. Rezultati su također pokazali da najviše nesigurnih proizvoda dolazi iz Kine, čak 87 posto.

 

„Ali nije Kina jedina, imamo po 4,5% i po dva proizvoda koji dolaze iz Turske i Srbije. Imamo jedan iz Rusije i jedan je napravljen na teritoriju BiH.“ – kaže direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin.

Također, prvi put je rađena i kontrola zaštitnih kaciga koje koriste biciklisti i vozači motora. Rezultati nisu obećavajući.

 

„Od osam modela koje smo kontrolisali, većina ili gotovo svi su opasni, jedan je pokazao dobre rezultate. Ostali su svi opasni i ne pružaju ono što treba da pružaju korisniku, a to je zaštita od udara.“ – zaključuje direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin.

Proizvodi koji su se pokazali zadovoljavajućim, su električne pegle, od kojih se šest od sedam testiranih, pokazalo ispravnim za korištenje. Iz Agencije za nadzor nad tržištem, ističu da se BiH tokom kontrole proizvoda, vodi standardima Evropske Unije.

 

„To znači da mi radimo kontrole sigurnosti proizvoda po propisima i standardima koji se primjenjuju u EU.” – kaže pomoćnik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Samir Bekto. “Naši rezultati koje ostvarimo su jedni od boljih rezultata kad uporedimo i EU i možemo reći da uzimanje uzoraka i laboratorijska ispitivanja provodimo po svim procedurama i dobroj praksi EU.“ – zaključuje on. 

Iako rade po standardima Evropske unije, iz Agencije ističu da je neophodna izmjena zastarjelog Zakona o nadzoru nad tržitem BiH.

“U pripremi je već odavno urađen novi Zakon o nazdoru nad tržištem. Međutim on još nije ugledao svjetlost dana, još je u fazi koja se naziva Nacrt zakona, što znači da nije pušten u proceduru” – riječi su direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandra Golijanina, iako je, kaže, bilo naznaka i u planu Ministarstva vanjske trgovine. Trebalo je da se razmatra prošle godine u Predstavničkom domu PSBiH, međutim, to se nije desilo.

Osim igračaka, proizvodi koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače su električni uređaji, laserski proizvođači i drugi proizvodi za djecu. Čak 34 hiljade različitih proizvoda bili su neusklađeni sa propisima koji su obavezni da se ispune na tržištu, stoga iz Agencije za nazdor nad tržištem se nadaju da će novi, izmijenjeni zakon u što kraćem roku stupiti na snagu, a njegovom primjenom došlo bi do poboljošanja kvaliteta proizvoda, jer bi se samim tim onemogućio ulazak nesigurnih proizvoda na teritorij BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments