Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeMAGAZINBZK Preporod Srebrenik: Realizovan projekat "Saz u sjeveroistočnoj Bosni"

BZK Preporod Srebrenik: Realizovan projekat “Saz u sjeveroistočnoj Bosni”

BZK Preporod  Srebrenik realizovao je projekat “SAZ U SJEVEROISTOČNOJ BOSNI”.

Kažu,što nije zapisano,to se nije ni dogodilo.Zato je cilj ovog projekta bio da se zabilježe baštinici saza i sevdalinke na prostoru sjeveroistočne Bosne, gdje je tradicija čuvanja ovog muzičkog naslijeđa još uvijek snažno prisutna.Voditelj projekta je zajedno sa snimateljem u periodu novembar – decembar 2017. posjetio je  tri destinacije i zabilježio nekoliko najznačajnijih izvođača na ovom instrumentu.

Najprije su posjetili grupu sazlija u Općini Lukavac i u ambijentu planinarskog doma “Svatovac u Poljicama i kamerom snimili nastupe sljedećih izvođača;Muminović Asim,Šarić Sulejman,Imamović Enes,Mustafa Murselović,Razim Slanjankić. Oni su izveli  numere:Trefih dragu poslije mnogo ljeta, Jel Sjenica gdje je nekad bila,Đul Halima,Na džamiji bijeloj slomljena munara,Golubice sivoga ti perja. Pored ovog predstavili su se i svirkom uz instrument ćiftelija , koji vodi porijeklo s Kosova.

Saz je poseban fenomen kulturnog naslijeđa u BiH i sa kulturološkog i sa društveno-historijskog aspekta.Za saz se veže nekoliko specifičnosti:prvo,to je narodni instrument koji se održao kroz historiju prenoseći s koljena na koljeno način izrade ovog instrumenta kao i način sviranja,a da se nisu puno mijenjale karakteristike njegove izrade.Na sazu je osnovni materijal drvo, a od metala ima na sebi samo žice.I drugo,saz nikada nije bio instrument prikladan za javno izvođenje.To je uvijek bio instrument intimnog kruga odabranih slušalaca.Neke grupe sazlija njeguju zajedničko sviranje uz saz, tzv. takum sazlija.  Tim povodom  posjetili Udruženje sazlija “Sevdah” u Živinicama i zabilježili nastup njihovih članova u takumu.Desetak njihovih članova se predstavilo sa nekoliko numera koje su odsvirali u takumu.  Pet članova udruženja se predstavilo i sa pojedinačnim izvođenjem uz saz:Asmir Nuhanović-Plakala je Ajša,Šefik Šehić-Alka kuca na vratima,Hamid Imamović-Put putuje Latifaga,Abduselam Zoletić-Stara staza,Sabit Rahmanović-U seocu malom,Rasim Šehić-Ali paša na Hercegovini.


Saz se oduvijek vezao za intimu odaje,avlije i sokaka. Cilj je pored ostalog i da se javnosti približi ovaj instrument putem medijskog izvođenja i putem javnog izvođenja.U sklopu aktivnosti na realizaciji ovog projekta zabilježen je i nastup “Kluba sazlija” Srebrenik u ambijentu mejhane Stari grad .Svojim numerama sevdalinki uz saz predstavili su se: Osman Suljkanović,Ramo Tursunović,Razim Slanjankić i Suad Džanić.

“UČESNICI U PROJEKTU SAZ U SJEVEROISTOČNOJ BOSNI”

Muminović Asim,rođen 1952,Poljice, Lukavac.Saz svira od 1978.godine.Jedan od organizatora Festivala saza Lukavac 2011.Učesnik brojnih programa i manifestacija posvećenih sazu.
Imamović Enes,rođen 1956.u Mihatovićima,Tuzla.Saz svira od 1979.Učesnik brojnih internacinalnih manifestacija kojima se promoviše saz.Pored toga što svira saz,majstor je za pravljenje sazova.U ovom projektu demonstrirao sviranje i uz instrument “ćiftelija”, koji je porijeklom s Kosova.
Šarić Sulejman,rođen 1947. u Tuzli.Saz svira od 1958.g.Učesnik brojnih internacionalnih manifestacija kojima se promoviše saz. U ovom projektu takođe demonstrirao sviranje uz instrument “ćiftelija”.
Murselović Mustafa,rođen 1949. u Poljicama,Lukavac.Pjeva tradicionalnu sevdalinku uz saz
u pratnji Muminović Asima.Posjeduje mekoću glasa, koja pristaje uz instrument saz.
Šljivić Selmir,rođen 1975. u Živinicama.Saz svira od 2012.Predsjednik je Udruženja “Sevdah” Živinice,koje njeguje sviranje saza u takumu.
Mujezinović Salih,rođen 1957. u Šerićima,Živinice.Saz svira od 1980.g.Njeguje arhaičan stil pjevanja,koji se ponekad bliži izvornom melosu.Izdao nekoliko CD-a uz saz.
Zoletić Abduselam,rođen 1949. u Baricama ,Živinice.Saz svira od 1985.Voditelj je sekcije za saz pri Udruženju “Sevdah” Živinice.
Imamović Hamid,rođen 1939. u Živinicama.Saz svira od 1995.g.Najstariji učesnik u projektu.
Fajić Sead,rođen 1953. u Poljicama, Lukavac.Saz svira od 1953.
Mulamehmedović Semiz,rođen 1957. u Poljicama,Lukavac.Saz svira od 1987.g.
Nuhanović Asmir,rođen 1971.u Šerićima,Živinice.Saz svira od 1992.g.
Rahmanović Sabit,rođen 1967. u Banovićima.Saz svira od 1987.
Šehić Šefik,rođen 1964. u Živinicama.Saz svira od 1984.
Šehić Rasim,rođen 1957. u Živinicama.Saz svira od 1999.
Suljkanović Osman,rođen 1955 u Srebreniku.Saz baštini od 1970. Izdao jedan DVD i jedan CD sa pjesmama na sazu.Član sekcije sazlija pri BZK “Preporod” Srebrenik od 2009.g.
Hogić Ahmet,rođen 1972.g. u Srebreniku.Saz svira od 1995.Takođe je član sekcije sazlija pri BZK “Preporod” Srebrenik od 2009.g.Izdao je dva CD-a sa sazlijskim pjesma.Redovnu učestvuje u programima i manifestacijama posvećenim sazu.Čest je gost i radijskih i televizijskih emisija u kojima se promovišu saz i sevdalinka.
Džanić Suad,rođen 1964. u Srebreniku.Saz svira od 1964.g. Član sekcije sazlija pri BZK “Preporod” Srebrenik.Učestvovao u projektu izdavanja CD-a “Srebreni zvuci saza”2018.g.
Redovno učestvuje u programima posvećenim sazu.
Tursunović Ramo,rođen 1953 u Bjelavama,Srebrenik.Saz svira od 1978.Takođe je majstor za izradu sazova.Član sekcije sazlija pri BZK “Preporod” Srebrenik.Takođe učestvovao u projektu izdavanja CD-a “Srebreni zvuci saza”2018.g.
Hodžić Emir,rođen 1972.u Srebreniku.Snimatelj u projektu i montažer DVD-a “Saz u sjeveroistočnoj Bosni”.
Razim Slanjankić,rođen 1964. u Špionici,Općina Srebrenik.Voditelj projekta “Saz u sjeveroistočnoj Bosni”.Saz svira od 2008.Autor je niza dokumentarno muzičkih serijala o sazu koje su prikazivane na TVTK.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments