Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETCijene nafte blago porasle drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte blago porasle drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice blago porasle, drugu sedmicu zaredom, a trgovalo se oprezno zbog nesigurnosti na svjetskim berzama nakon što je Bijela kuća najavila carine na uvoz kineskih proizvoda.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla 1,1 posto, na 66,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 posto – na 62,35 dolara.

U prvom dijelu sedmice cijene nafte su bile pod pritiskom zbog nesigurnosti na svjetskim berzama nakon poruka iz Bijele kuće da se razmatra uvođenje carina na uvoz određenih kineskih proizvoda u SAD-u.

To podržava strahovanja ulagača od protumjera i trgovinskog rata, što bi narušilo globalno trgovanje.

Oprez ulagača posljedica je, također, procjena da bi rast ponude nafte u ovoj godini mogao premašiti rast potražnje. Tako Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da je u veljači ponuda u svijetu porasla za 700 hiljada barela dnevno u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 97,9 milijuna barela dnevno.

Procjenjuje se, također, da će ponuda nezavisnih proizvođača predvođenih SAD-om ove godine porasti za 1,8 miliona barela dnevno, dvostruko snažnije nego lani.

Potražnja bi, pak, po procjenama IEA, trebala ove godine porasti za 1,5 miliona barela dnevno, a procjenjuje se i da su u januaru, prvi put nakon šest mjeseci, komercijalne zalihe u razvijenim zemljama porasle.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača smanjili su od početka prošle godine proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjili viškovi i razina globalnih zaliha. Taj dogovor OPEC-a trebao bi trajati do kraja ove godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments