Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISFirmme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a

Firmme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) obavila je u prošloj godini 10.695 kontrola obveznika kod kojih je utvrdila neplaćene obaveze po osnovu PDV-a teške 70 miliona KM.

U ovoj instituciji za Capital su pojasnili da se radi o obavezama koje poreski obveznici nisu sami prijavili u PDV prijavama ili im je u kontrolama osporeno pravo na odbitak PDV-a.

UIO je u prošloj godini privredi vratila 1,319 milijardi KM što je za 211 miliona više u odnosu na godinu ranije, a ovo povećanje je, kako navode, najvećim dijelom rezultat porasta izvoza iz BiH.

“S obzirom na to da je na izvoz iz BiH, u skladu sa Zakonom o PDV-u, nulta stopa PDV-a, izvozno orjentisana preduzeća svaki mjesec imaju povrate PDV-a. Na taj način država stimuliše izvoz i izvozno orjetisane firme”, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Međutim, Kovačevič ističe i da je ovo povećanje bio i glavni razlog zbog kojeg je UIO u kontrolama posebnu pažnju obratila na zahtjeve za povrat poreza.

“Naknadno utvrđena obaveza u tim kontrolama iznosila je 70 miliona KM. UIO je u toku 2017. godine poseban naglasak dala upravo na kontrole zahtjeva za povrat PDV-a, naročito prema onim poreskim obveznicima koji nisu pretežni izvoznici, jer smo željeli biti potpuno sigurni da su ti zahtjevi za povrat PDV-a zaista i opravdani”, rekao je Kovačević.

On je istakao da se uglavnom radilo o kratkim informativnim kontrolama koje ne traju dugo, ili čak o kancelarijskim kontrolama gdje su obveznici samo morali donijeti dokumentaciju koja je bila pregledana kako bi se utvrdila opravdanost zahtjeva za povrat PDV-a.

“Svi uredni poreski obveznici su dobili sve povrate PDV-a koje su zahtijevali u toku 2017. godine i to u skladu sa zakonskim rokovima”, kazao je Kovačević.

Isplata povrata bila obustavljena dok je UIO kontrolisala obveznike

U posljednjem izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navedeno je da su visoke isplate povrata PDV-a bile bitno obilježje naplate prihoda od indirektnih poreza u 2017. te da je isplata povrata jedno vrijeme bila čak i obustavljena s obzirom na to da je UIO provjeravala zakonitost podnesenih zahtjeva za vraćanje poreza.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments