Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd narednog mjeseca plaćen školski obrok osnovcima iz socijalnih kategorija

Od narednog mjeseca plaćen školski obrok osnovcima iz socijalnih kategorija

Kada je planiran budžet kantona za ovu godinu, u socijalna davanja uvrštena je i kategorija ishrane školaraca u stanju socijalne potrebe koja bi bila realizovana putem centara za socijalni rad u svim općinama i gradu Tuzla. Za ove namjene izdvojeno je 118.000 KM, a riječ je o osiguranju jedne marke po djetetu po danu provedenom u školi.

„Imaju djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne pomoći, odnosno djeca čija su djeca korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neobezbjeđeni, za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji koji ne ostvaruju prihod od kojeg bi se izdržavali, ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalazi u teškom stanju socijalne potrebe a prema ocjeni centra za socijalni rad“, pojašnjava Anto Iljkić, sekretar ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Iako je jedna KM za obrok simbolična, iz resornog ministarstva napominju da je to na nivou jedne školeske godine 200 maraka za školski obrok jednog djeteta što je za roditelje koji su u stanju socijalne pomoći itekako značajna pomoć.

„Na osnovu podataka centara za socijalni rad u prva dva do tri mjeseca procjenjivat ćemo koji je to broj korisnika ovog prava. Možemo i ove godine, a pogotovo sljedeće godine, zavisno od obezbjeđivanje sredstava i povećati ovaj iznos što će svakako biti prijedlog resornog ministarstva“, kazao je Anto Iljkić, sekretar ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Svi koji ispunjavaju uslove za ovom vrstom nadoknade trebaju se u narednom periodu obratiti nadležnim centrima za socijalni rad na području kantona, a već narednog mjeseca prvi školarci moći će dobiti plaćen obrok. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments