Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNastavak operativne akcije “Ronhill”

Nastavak operativne akcije “Ronhill”

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Obudovca u nastavku operativne akciju kodnog naziva “Ronhill” dodatno su oduzeli robu u vrijednosti 55.000 KM.

U nastavku operativne akcije kodnog naziva ,,Ronhill” službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli došli su do lokacije na kojoj se vrši prirprema duhana za daljnju distribuciju na područiju BiH i R.Hrvatske. Tom prilikom izvršen je pretres vozila, porodične kuće i pomoćnih objekata vlasništva T.P. na područiju Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 318 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, kao i mašina za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 55.000 KM.

Podsjećamo, operativnu akciju kodnog naziva “Ronill” službenici UIO započeli su prošle sedmice i u prvom dijelu akcije oduzeto je  1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu, te još jedna mašina za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost ove robe procjenjena na 170.000 KM. Akcija “Ronill” usmjerena na sprečavanje iligalne prodaje duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO  koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.

Protiv osumnjičene osobe  bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments