Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKNastavak pomoći građanima BiH koji su nastradali u poplavama prije tri godine

Nastavak pomoći građanima BiH koji su nastradali u poplavama prije tri godine

UNDP obavještava da su objavljene preliminarne liste korisnika/ca pomoći u okviru projekta koji finansira Evropska unija za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama 2014. godine. Preliminarne liste odnose se na domaćinstva koja su aplicirala na Javni poziv za odabir korisnika/ca pomoći koji je objavljen u sklopu druge fazePrograma stambenog zbrinjavanja. Na Javni poziv, koji je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra 2017. godine, prijavilo se 3.950 domaćinstava.
 
Odabir korisnika/ca je vršen od strane općinskih/gradskih Komisija, koje čine po jedan predstavnik/ca općinske/gradske uprave, centra za socijalni rad, mjesne zajednice, nevladine ogranizacije aktivne na tom području, te predstavnik/ca Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH ili partnerske organizacije.
 
Preliminarne liste korisnika/ca se mogu pogledati na:
Ø  oglasnim pločama mjesnih zajednica,općina i gradskih uprava, te centara za socijalni rad koji učestvuju u Programu;
Ø  službenoj web straniciUNDP u BiH: www.ba.undp.org;
Ø  službenim web stranicama općina i gradova koji učestvuju u Programu.
S objavljivanjem preliminarne liste, otvoren je i rok za žalbe u trajanju od 14 dana. Žalbe se predaju u prostorijama općine/gradske uprave u pisanoj formi. Po isteku roka za žalbe, bit će objavljena finalna lista korisnika/ca.
 
Program stambenog zbrinjavanjapruža dodatnu podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske,  partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. 
 
Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima. Program se provodi na području 44 općine/grada: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.
 
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments