Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKOpćina Srebrenik će u 2018. godini u lokalnu infrastrukturu uložiti preko 3...

Općina Srebrenik će u 2018. godini u lokalnu infrastrukturu uložiti preko 3 miliona maraka

Programom izgradnje infrastrukture na području općine Srebrenik, koji je prije nekoliko dana usvojen na sjednici Općinskog vijeća, u ovoj godini planirana su ulaganja u unapređenje lokalne infrastrukture u iznosu većem od 3 miliona maraka.

Najznačajniji iznos sredstava usmjerit će se u popravak, održavanje i izgradnju objekata vodosnabdijevanja i kanalizacije.

–„U rješavanje problema nedostatka vode za piće i odvodnje otpadnih voda u ovoj godini smo planirali uložiti 1,56 miliona maraka. Prioritet u finansiranju imat će istražni radovi i izgradnja vodoopskrbnih objekata na mjesnim područjima Duboki Potok, Tinja i Podorašje, čiji se mještani već godinama suočavaju s problemom nedostatka vode za pića. Prioritet će imati i dovršetak bunara B-5, potisnog cjevovoda i prateće upravljačke i ostale opreme, čime će se osigurati dodatne količine vode u sistemu gradskog vodovoda. Izgradnjom novog vodovoda u ovoj godini planiramo riješiti i problem nedostatka vode za piće u podmajevičkom naselju Ravnuše u kojem žive pripadnici rumunske nacionalne manjine“, ističe Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik.

U izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju puteva i mostova u ovoj godini uložit će se blizu milion maraka, a značajna ulaganja planirana su i u izgradnju javne rasvjete i sportskih terena te u izradu projekta višenamjenskog vrednovanja, korištenja i zaštite zemljišta na području ove općine.  Značajna ulaganja predviđena su i u poboljšanje poslovnog ambijenta na području ove općine.

–„U ovoj godini planiramo dovršiti i poslovnu zonu Brezje, za šta smo u budžetu za ovu godinu planirali sredstva u iznosu od 150.000 maraka. Time ćemo našim privrednicima omogućiti znatno povoljniji ambijent za ulaganja u izgradnju novih proizovdnih kapaciteta i povećanje broja zaposlenih, ali i stvoriti pretpostavke za privlačenje inozemnih ulagača“, naglašava Omerović.

Program izgradnje lokalne infrastrukture karakteriše potpuna transparentnost i otvorenost, jer su u njegovoj kreaciji, putem javnih rasprava organiziranih u sjedištima svih mjesnih područja, imali priliku učestvovali svi zainteresirani građani.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments