Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNa području Obudovca oduzet duhan u vrijednosti od 170.000KM

Na području Obudovca oduzet duhan u vrijednosti od 170.000KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva “Ronhill”. Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i posebna mašina za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište.

U akciji kodnog naziva “Ronhill”  izvršen je pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu osobe inicijala P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa  pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duvana bez akciznih markica i 685 kg duvana u listu.

Pored toga, pronađena je i mašinu za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO  koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je donacija Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organizovanim kroz pomenuti program.

U 2018. godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments