Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPotvrđena optužnica protiv direktora i zamjenika direktora JZU Dom zdravlja u Kladnju

Potvrđena optužnica protiv direktora i zamjenika direktora JZU Dom zdravlja u Kladnju

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Ahmeta Čavkunovića (57) i Izeta Čamdžića (64) iz Kladnja zbog postojanja osnovane sumnje da su radeći na pozicijama direktora i zamjenika direktora  JZU Dom zdravlja u Kladnju počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

U tri tačke optužnice je obrazloženo da su u različitim periodima od 2007. do 2013. godine, Čavkunović kao direktor a Čamdžić kao zamjenik direktora i ujedno i sekretar Doma zdravlja u Kladnju, postupali suprotno Statutu i pravilnicima o sistematizaciji radnih mjesta i o plaćama zaposlenika u ovoj instituciji, te za tri zaposlenika povećali koeficijent za obračun plate koji nije bio adekvatan i u skladu sa njihovom  stručnom spremom.

Tako  su Čamdžiću, koji je tada imao višu stručnu spremu,  odlukama koje je sačinio sam Čamdžić a potpisao i donio Čavkunović, povećali koeficijent za obračun  plate koji je relevantan za visoku stručnu spremu, te je Čamdžiću  na osnovu razlike nezakonito  više isplaćenog iznosa plaća za  period od oko tri godine pribavljena  korist u iznosu većem od 21.000 KM.

Također, za drugog zaposlenika je Čamdžić sačinio  a Čavkunović potpisao rješenje o raspoređivanju na radno mjesto koje je u suprotnosti sa odredbama navedene podzakonske regulative, te su mu povećali  koeficijent za obračun plate koji ne odgovara njegovoj stručnoj spremi i tako mu u periodu od oko pet godina pribavili korist u iznosu većem od 21.000 KM.

U trećoj tački optužnice im se na teret stavlja da su na isti način jednoj zaposlenici Doma zdravlja Kladanj povećali  koeficijent za obračun plate koji nije odgovarao njenoj stručnoj spremi i na taj način joj za period od oko 18 mjeseci pribavili korist u iznosu od oko 4.800 KM.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments