Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrezentovan Zakon o javno-privatnom partnerstvu TK

Prezentovan Zakon o javno-privatnom partnerstvu TK

Ministarstvo privrede TK i USAID/SGIP Projekat, danas su održali konsultativnu sesiju na kojoj je predstavljen Zakon o javno-privatnom partnerstvu i nacrt Uredbe o identifikaciji pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekta javno-privatnog partnerstva.

Krajem prošle godine Vlada TK usvojila je Zakon o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona. Ministarstvo privrede je prepoznalo potrebu za donošenjem novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu kako bi se stvorili povoljniji uslovi i procedure za ostvarivanje saradnje javnog i privatnog sektora te omogućila realizacija značajnijih razvojnih infrastrukturnih projekata na području Kantona.

„Privatno i javno partnerstvo je jedan od najznačajnijih pravnih okvira kada je u pitanju pokretanje jedne vrste investicionog ciklusa koji bi trebao na najbolji mogući način pomoći građanima da koriste određene benefite od investicija.“ kazao je Osman Puškar, ministar privrede TK.

Uredba o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekta javno-privatnog partnerstva, reguliše i pojednostavljuje Zakon kako bi sami građani mogli koristiti određene benefite iz investicija.

„Kad uzmete još dio koji se odnosi na Zakon o konsencijama, tađa će investitor odnosno onaj ko je kreator određenih potreba imati zajedno dobitnu kombinaciju.“ ističe Puškar.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu posebno onaj dio koji se odnosi na javna preduzeća  značajan je i za općine sa područja TK. Kako kažu iz općine Banovići ova općina ima tri javna preduzeća koja u ovom dijelu vide poboljšanje svojih usluga prema građanima te smatraju da uključivanjem privatnih partnera kroz određene aktivnosti doprinose bržem razvoju općine.

„Takođe ostale javne ustanove koje su formirane na području naše općine zainteresovane su kada je u pitanje impementacija Zakona o javnom-privatnom partnerstvu.“ kazao je Selvet Husanović, šef Odsjeka za poduzetništvo u Općini Banovići.

Ministarstvo privrede TK nastoji da kroz Uredbe ovog Zakona stvori ambijent koji će potaknuti saradnju javnog i privatnog sektora na realizaciji projekata, a što će za cilj imati unapređenje kvalitete života stanovnika Tuzlanskog kantona kao i doprinos cjelokupnom privrednom razvoju. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments