Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISPrikaz izgradnje Koridora Vc

Prikaz izgradnje Koridora Vc

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju izgradnje Koridora Vc između BiH i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 100 miliona eura, ili blizu 200 miliona KM.

Novac je namijenjen izgradnji dijela nove dionice autoputa duge 20,9 km, Mostar Jug-Počitelj, koja uključujući tri poddionice, i to Mostar Jug-tunel Kvanj, tunel Kvanj-Buna i Buna – Počitelj.

Riječ je o kreditu alociranom na FBiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ukupno procijenjeni troškovi projekta za cijelu dionicu Mostar Jug-Počitelj su 227 miliona eura, odnosno oko 450 miliona KM. Od tog iznosa, kako je spomenuto od EIB-a će biti osigurano 100 miliona eura, kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 60 miliona eura, ili oko 120 miliona KM, a Investicijskim fondom za Zapadni Balkan (IFZB) osiguran je grant 39 miliona eura, ili blizu 80 miliona KM, kao i iz vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH ostalih 28 miliona eura, ili 55 miliona KM.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Kako smo uspjeli saznati, spomenutim kreditom EIB-a bit će finansirana isključivo poddionica tunel Kvanj-Buna. Zahvaljujući ovoj odluci uskoro bi trebao biti raspisan tender za izbor izvođača radova. Prije raspisivanja tendera neophodno je da ovaj ugovor o kreditu bude prihvaćen i na Prtedsjedništvu BiH, te da bude potpisan sa EIB-om. Petnaestak dana nakon potpisa tender bi trebao biti raspisan.

Što se tiče dionice Buna-Počitelj, tender je već raspisan, a odluka o tome ko će graditi ovu dionicu, koju će finansirati EBRD, trebala bi biti poznata za oko mjesec dana.

Dionica Mostar Jug-Buna, koja će biti finansirana grantom IFZB-a je još uvijek “na čekanju” kod ministrice finansija FBiH Jelke Milićević. Čeka se da ona da pozitivno mišljenje na sporazum o dodjeli granta, kojeg treba da prihvati Vlada FBiH, a zatim da bude proslijeđen Vijeću ministara, te Predsjedništvu BiH na potvđivanje.

“Na čekanju” je i sporazum sa OPEC-ovim fondom za međunarodni razvoj (OFID), o kreditu kojim treba da bude finansirana gradnja dionice Vranduk-Ponirak.

Što se tiče dionice Nemila-Donja Gračanica, koja se nalazi sjeverno od Zenice, za dionicu Vraca-Donja Gračanica je već raspisan tender. Za dionice Nemila-Vranduk i Ponirak-Vraca Vijeće ministara je dalo odobrenje za potpisivanje kreditnog sporazuma na prošloj sjednici. Za dionicu Ponirak-Vraca tender je već raspisan, ali je zaustavljen do potpisivanja sporazuma. za dionicu Nemila-Vranduk tender bi trebao biti raspisan nakon potpisivanja sporazuma sa Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Na saglasnost Vlade FBiH, tačnije Ministarstva finansija FBiH, čekaju sporazumi o kreditiranju izgradnje dionica Poprikuše-Nemila, Tarčin-tunel Ivan, uključujući i izgradnju ovog tunela, te Mostar Sjever-Mostar Jug.

Osim toga, Uskoro bi trebalo stići odobrenje EIB-a za raspisivanje novog, trećeg po redu tendera za izgradnju dionice Počitelj-Zvirovići, kojeg je, zbog uplitanja politike u izbor izvođača radova, EIB dva puta poništavao.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments