Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Srebreniku održana kampanja "Bežično – nevidljivo, a bolno“

U Srebreniku održana kampanja “Bežično – nevidljivo, a bolno“

U sklopu kampanje “Bežično – nevidljivo, a bolno – zaustavimo nasilje nad ženama i djecom putem Interneta i mobilne telefonije”, danas je u Srebreniku organizirano potpisvanje peticije protiv nasilja putem savremenih tehnoligija.

Ovu kampanju provodi Centar ženskih prava iz Zenice, uz podršku nevladinih organizacija i pojedinaca, u 13 gradova na području FBiH: Bihaću, Bugojnu, Goraždu, Gornjnjem Vakufu/Uskoplju, Konjicu, Maglaju, Mostaru, Sarajevou, Travniku, Tuzli, Visokom, Žepču i Zenica.

Kampanja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na problem i ozbiljnosti posljedica nasilja nad ženama i djecom u čijem se izvršenju koriste savremene tehnologije i mobilna telefonija, te nemogućnost sankcionisanja počinitelja zbog nepostojanja zakonskog okvira. Zato je Centar ženskih prava 15. novembra 2017. godine podnio Inicijativu s prijedlogom teksta Nacrta za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federacije BiH koja je rezultat trogodišnjeg istraživačkog i konsultativnog rada.

U izradi ovog zakonskog prijedloga učestvovali su eksperti iz oblasti pravosuđa, tužilaštva, sigurnosti i zaštite, te obrazovanja.

-„Nakon organizovanja kampanja u 13 gradova Federacije Bosne i Hercegovine, želimo kreirati kritičnu masu podržavatelja inicijative za usvajanje izmjena i dopuna zakona i u ostalim gradovima“, ističe Adis Jahić, socijalni radnik u Udruženju „Zemlja djece u BiH“ iz Tuzle koje kampanju provodi na području TK.

Peticiju za izmjene zakonske regulative i sprečavanje nasilja putem interneta na posebnom štandu na gradskom štetalištu u Srebreniku potpisalo je preko 200 građana ove općine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments