Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSutra isplata februarskih penzija u Federaciji BiH

Sutra isplata februarskih penzija u Federaciji BiH

 

Isplata penzija za februar počet će u ponedjeljak 5. marta 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO. Do početka primjene novog Zakona penzije se obračunavaju prema postojećem Zakonu.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Prema tome najniža penzija iznosi 326,17 KM, zagarantovana 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00, odnosno koeficijentu 1,16 prema pravu po čl. 3. navedenog zakona (“Službene novine FBiH”, broj : 41/13 i 90/17).

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za februar, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 miliona KM, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments