Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTMD Group iz Gradačca: Broj zaposlenih preći će 1.000, dnevno 2 do 3...

TMD Group iz Gradačca: Broj zaposlenih preći će 1.000, dnevno 2 do 3 šlepera odlaze na tržište Evrope

Kompanija TMD Group iz Gradačca radi za najveće svjetske igrače u automobilskoj industriji. Prošle godine je rasla za 43 posto, a ove će i više – poslovi do kraja godine već su ugovoreni.

Do 2021. godine, kompanija koja je trenutno 4. najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu planira dostići vrijednost izvoza od 200 miliona eura. Dobra saradnja sa Općinom Gradačac otvorila je vrata novim ulaganjima, a nakon što investicijski ciklus bude završen, broj zaposlenih preći će 1.000.

TMD Group trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve.

U 2017. proizveli su 30 miliona jedinica, a u ovoj godini već je naručeno i više od toga. Svakog dana TMD Group proizvede oko 30.000 jedinica, a dnevno 2 do 3 šlepera odlaze na tržište Evrope.

„Ove godine ćemo proizvesti i isporučiti 50 miliona komada. Poslovi su već dogovoreni, a ono što je sada najbitnije jeste da i prvi i pedesetmilioniti proizvedeni komad budu jednake kvalitete“, kazao je za BiznisInfo Adem Hanić, direktor TMD Group.

Sve što proizvede, TMD izvozi. Ima ugovore sa najvećim svjetskim kompanijama kada je u pitanju biznis sa automobilskim ležajevima. Ilustracije radi, recimo da kompanija oko 80 posto proizvodnje radi za SchaefllerSKF NTN/ SNR, tri kompanije koji drže 70-80 posto  svjetskog tržišta u biznisu sa ležajevima.

Investicija od 20 miliona eura

U narednih osam mjeseci, posao u novom pogonu fabrike dobiće 150 novih radnika. Pogon je opremljen, očekuje se samo još izdavanje upotrebne dozvole.

To je tek najava veće investicije – nove fabrike za koju će kamen temeljac biti položen u toku ljeta. Riječ je o greenfield investiciji za koju je kupljeno općinsko zemljište površine 14.000 m2 u Industrijskoj zoni II u Gradačcu.

„Nova investicija je vrijedna oko 20 miliona eura i bit će realizovana u naredne tri godine. Pripremni radovi su u toku, obezbijeđena je urbanistička dozvola i još čekamo na dozvolu za pretvorbu zemljišta. U fabrici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen sa jednom američkom kompanijom i očekujemo promet od 50 miliona eura. Sva proizvodnja će ići u izvoz. U pitanju je potpuno nova tehnologija. Radićemo najveći dio sklopa mjenjača elektroautomobila u saradnji sa partnerom iz Njemačke. U pitanju je ogroman posao, mi ćemo proizvoditi komponente, a sastavljanje će se vršiti u Njemačkoj. Dok nova fabrika ne bude izgrađena, prototipovi i tehnologija razvijaju se u sklopu postojeće fabrike“, kazao nam je Hanić.

U planu su i drugi razvojni projekti sa električnim automobilima. TMD Group 2020. godine trebala bi raditi na proizvodnji rotora elektroautomobila. U pitanju je izrada dijelova za 600.000 elektroautomobila u saradnji sa Japancima. Oko 5 hiljada tona bilo bi proizvedeno samo za jednu komponentu i to sve u postojećim i novim pogonima u Gradačcu. (biznisinfo)

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments