Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTopljenje snijega i kiša: Prijeti li nam opasnost od poplava

Topljenje snijega i kiša: Prijeti li nam opasnost od poplava

Vodostaji svih rijeka u Bosni i Hercegovini su u porastu uslijed naglog topljenja sniježnog pokrivača i kišnih padavina, ali trenutno nema prijetnji od poplava.

Nivo rijeke Une u Bihaću je 59 centimetara i ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kritične tačke koja iznosi 100 centimetara. No, kako je u Bihaću i dalje najveći snijeg i iznosi 63 centimetra, očekuje se da će usljed njegovog topljenja doći do još većeg porasta rijeke Une.

U porastu je i nivo rijeke Sane, pa tako u Sanskom Mostu njena visina iznosi 165 centimetara i ima tendenciju rasta. No, to je još uvijek daleko ispod kritične razine koja za Sanu iznosi 380 centimetara.

I u Sanskom Mostu ima dosta snijega i to u visini od 29 centimetara pa se očekuje da će njegovo topljenje dovesti do povećanja nivoa Sane.

Raste i nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) i iznosi 137 centimetara što je za skoro tridesetak centimetara vise nego jučer, i ima tendenciju rasta.

Nema podataka za nivo rijekle Bosne u Sarajevu (Reljevo), ali se naznačava da je u porastu. U porastu je nivo rijeke Bosne u Zenici i iznosi 273 centimetra i ima tendenciju rasta.

U porastu je i nivo rijeke Jale koja je u Tuzli premašila jedan metar i iznosi 106 centimetara.

Prema prognozi meteorologa i danas će biti padavina. Kiša i pljuskovi se očekuju u Hercegovini i u jugozapadnim područjima. Predviđa se da će u tim dijelovima BiH pasti između 15 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U ostalim dijelovima se očekuje lokalno slabija i kratkotrajna kiša. Više padavina bit će tokom noći na četvrtak. Na planinama se očekuje snijeg. (FAKTOR)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments