Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISUIO: Bez papira i uz elektronske prijave velike uštede i olakšice

UIO: Bez papira i uz elektronske prijave velike uštede i olakšice

Više od 2.000 poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini od početka ove godine već se registrovalo za korištenje elektronskih usluga u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u kojoj od 2019. više neće biti “papirnih” prijava.

– Elektronskim putem februarsku PDV prijavu predala su 633 obveznika, a nakon što je UIO u januaru pustila u funkciju novi e – portal, potvrdio je u razgovoru za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.

U UIO su, kaže, zadovoljni načinom kako je zaživio novi elektronski sistem.

– Servis elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima funkcioniše u potpunosti i posebno nas raduje činjenica da je već više od 25 posto velikih poreskih obveznika u BiH svoje februarske PDV prijave predalo elektronskim putem. Ostatak se odnosi na mala i srednja preduzeća, koja su već na početku prepoznala veliku prednost elektronske komunikacije sa UIO – naglasio je Kovačević.

Ukazao je na prednosti za poreske obveznike koji se odluče da “papirnu” komunikaciju s UIO zamijene elektronskom.

– Poreski obveznici će imati uštedu i vremena i novca. Svi oni koji i dalje svoje PDV i akcizne prijave dostavljaju putem pošte ili lično predaju u nadležni regionalni centar UIO, imaju poštanske troškove ili putovanje i gubitak vremena. Koristi koje će imati UIO odnose se također na smanjenje poštanskih troškova, to jeste, dostave papirnih prijava na adrese poreskih obveznika i racionalniju upotrebu ljudskih resursa, koji su korišteni za ručni unos i obradu poreskih prijava – precizirao je Kovačević.

Kovačević naglašava da je postupak elektronske registracije vrlo jednostavan i da je e-portal prilagođen svim poreskim obveznicima.

Registracija za korištenje elektronskih usluga još uvijek je na dobrovoljnoj bazi, jer je 2018. prijelazna godina u kojoj svi poreski obveznici registrovani u UIO mogu postepeno prelaziti na elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, ali od početka 2019. elektronsko podnošenje prijava bit će obavezno za sve poreske obveznike.

– Stoga je puno bolje da poreski obveznici što prije izvrše registraciju za korištenje elektronskih usluga, kako bi imali duži period u kojem bi mogli istražiti naš novi e – portal, probno ga koristiti i tek onda kada budu potpuno sigurni, poslati zvanično PDV ili akciznu prijavu elektronskim putem. Jednom kada se prijava preda elektronskim putem, više se ne može podnositi u papirnoj formi. Svakako ne bi bilo pametno da se čekaju posljednji mjeseci ove godine za registraciju za korištenje elektronskih usluga – naglasio je Kovačević.

Podnošenje prijava elektronskim putem je samo prvi korak, koji je uvela UIO s ciljem poboljšanja poslovanja poreskih obveznika.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments