Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVlada TK ponudila mjere za zaustavljanje iseljavanja stanovnika iz BiH

Vlada TK ponudila mjere za zaustavljanje iseljavanja stanovnika iz BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u posljednjih pet godina s područja Tuzlanskog kantona odselilo je 19.048 osoba, od kojih je 8.669  mladih u dobi između 18 i 30 godina, jedan je od podataka koji čine Informaciju o problemu odlaska građana iz TK koji je danas prihvatila Vlada TK. Ova Informacija sadrži i prijedlog mjera aktivnosti, koje će doprinijeti da se ovaj negativni trend suzbije, te da se građani koliko je moguće zadrže na području TK i BiH.

„Prema podacima MUP-a TK ukupan broj odjava boravišta građana od 2013. godine do 2017. je 8479 od čega je 4359 mladih u dobi između 18 i 30 godine. Mi smo svjesni činjenice da postoji taj negativan trend odlaska građana i to je sistemski problem koji muči ne samo BiH, već i region i neke države EU, pojašnjava Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK.

Cilj izrade ove informacije osim da se sagleda problem odlaska građana, je i taj da se utvrde smjernice i mjere za provođenje aktivnosti. Po njenim riječima, nastavit će se s provedbom reformi i obaveza koje su propisane sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji EU i BiH, te poštovanje obaveza koje su definisane Zakonom o mladima FBiH, a nužno je i usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada, osiguravanje prilika za zapošljavanje, kao i unapređenje politike stambenog zbrinjavanja mladih.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments