Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETŽene u vlasti u BiH

Žene u vlasti u BiH

Prema podacima Agencije za statistiku BiH objavljenim u publikaciji „Žene i muškarci 2015. godine“, na zadnjim opštim izborima održanim 12.10.2014. godine,  u Parlament Bosne i Hercegovine izabrano je 21 posto žena.

Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za 42 zastupnička mjesta kandidovalo se oko 42% žena, a izabrano ih je 24%. U ovom mandatu, 2014-2018. godine, izabrana je samo jedna žena više u odnosu na prethodni mandat, dok je u Domu naroda BiH struktura delegata ostala ista.

Žene su, prema podacima Vijeća ministara BiH, ministrice u samo dva ministarstva, od devet na državnom nivou, a predsjedavajući Vijeća ministara je također muškarac.

Prema podacima USAID-a iz januara 2017. godine, od 186 zemalja svijeta Bosna i Hercegovina, zauzima 67. mjesto u udjelu žena na ministarskim pozicijama (22%), odnosno 78. mjesto u udjelu žena u Parlamentu (23,8%). (Izvor: Istraživanje o razlikama u razvojnim prioritetima između političara i političarki u BiH i ankete o percepciji građana, USAID – MEASURE)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments