Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBiH uskoro izvozi med, mlijeko i mliječne prerađevine na kinesko tržište?

BiH uskoro izvozi med, mlijeko i mliječne prerađevine na kinesko tržište?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se sa ambasadoricom NR Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, radi finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će ove godine biti održana od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište,  u kratkom roku.  Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima  se unapređuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon  ukidanja viznog režima.

 – BiH ulazi u finalnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla – istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.  

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture,  energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: RTV Slon/Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments