Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBroj ilegalnih migranata u BiH povećan za 700 posto

Broj ilegalnih migranata u BiH povećan za 700 posto

Dok se prije samo dvije godine cijela Evropa borila sa povećanim brojem migranata, Bosnu i Hercegovinu na svojoj ruti izbjeglice su zaobilazile u širokom luku. Danas su pronalasci ilegalnih migranata na bh. graničnim prijelazima postali skoro pa svakodnevne vijesti. I dok je za jedne taj put – put u bolju budućnost, za druge je samo izvor dobre zarade.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, priliv ilegalnih migranata u našu zemlju povećao se za 700 posto, a samim tim procvjetao je i pretvorio se u biznis lanac krijumčara koji preko Srbije i Crne Gore za 500 eura po jednoj osobi, prevoze migrante ilegalno preko bh. granica. Samim tim povećan je i broj akcija koje na terenu provode policijske agencije.

„Tokom provođenja akcije pripadnici Granične policije identificirali su više od 30 osoba na području BiH koje su se bavile nezakonitim aktivnostima u cilju krijumčarenja migranata preko granice BiH“ – kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Dokumentirano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske, Afganistana, Iraka, ali i s područja Kosova. Cilj im je bio trasportovati ih kroz BiH do Zagreba, ponovo ilegalno, odakle bi nastavili svoj put u zemlje zapadne Evrope.

Prema riječima Dujković „na jednom lokalitetu policijski službenici otkrili su i osam osoba stranih državljana porijeklom sa Kosova i Iraka koje su članovi organiziranih skupina željeli krijumčariti u Hrvatsku“.

Iako u BiH dolaze bez ličnih dokumenata i većina njih je samo u prolazu, pokušavajući se domoći nekog od evropskih gradova, zabilježen je rast broja zahtjeva za azil u našoj zemlji. Iako su se 2015. godine kada je put očajnika iz Sirije vodio preko Srbije i Hrvatske, naši zvaničnici hvalili kako smo se pripremili za dolazak izbjeglica, val koji je tada preplavio Evropu zaobišao je Bosnu i Hercegovinu. Danas zbog nepripremljenosti domaćih vlasti, većina njih spava na ulici. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments