Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU budžetu TK u prošloj godini ostvaren suficit od oko devet miliona...

U budžetu TK u prošloj godini ostvaren suficit od oko devet miliona KM

Ministar finansija TK Miralem Nuhanović je na pres-konferenciji, govoreći o Finansijskom izvještaju budžeta TK i Periodičnom izvještaju budžeta ovog kantona za 2017. godinu koje je Vlada danas usvojila, kazao da je 31. decembra 2013. godine zabilježen deficit u budžetu u iznosu od oko 99 miliona KM, a u istom periodu 2014. godine u iznosu oko 93 miliona KM.

Imajući u vidu postojanje akumuliranog deficita u budžetu TK, ovogodišnji suficit doveo je, kako je rekao, do dodatnog smanjenja akumuliranog deficita.

“Ovo je treći uzastopni pozitivan godišnji finansijski rezultat Vlade TK kojim je akumulirani deficit sa oko 93 miliona KM, koliko je iznosio na početku 2015. godine, smanjen na trenutnih oko 46 miliona KM, što se smatra određenim pomakom”, naveo je resorni ministar.

Ističe da ostvareni suficit krajem 2017. godine predstavlja rezultat kontrolisanog korištenja rashoda kroz odobrene kvartalne operativne planove budžeta kantonalne vlade.

Rezultati iskazani godišnjim obračunom budžeta TK za prošlu godinu, potcrtao je Nuhanović, iskazuju pozitivan trend ukupnog finansijskog stanja i likvidnost kantonalnog budžeta.

I u 2018. Vlada TK na polju svojih programskih aktivnosti planira dalji nastavak stabilizacije budžeta i realizaciju različitih programa te je resorni ministar mišljenja da će na kraju ove godine imati još povoljniji rezultat.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments