Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDanas je Svjetski dan šale, budite spremni na razne podvale i smicalice

Danas je Svjetski dan šale, budite spremni na razne podvale i smicalice

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan šale. Budite spremni na razne podvale jer na ovaj dan svi imaju prvoaprilske šale, bezopasne smicalice nakon koje uzvikujete “aprilili”.

Iako se obilježava stoljećima, njegovo porijeklo do danas nije utvrđeno. Jedno od tumačenja je da je ovaj praznik nastao krajem srednjeg vijeka u Evropi kao Dan svih luda i da je predstavljao općenarodno veselje.

Englezi vjeruju da je Svjetski dan šale rezultat tradicije s istoka. Finci i Švicarci ga povezuju s proljetnim podučavanjem djece, a u Francuskoj se naziva “Poisson d’Avril” (aprilska riba). Djeca tada zalijepe papirnu ribu na leđa svojih drugara, a kada se šala otkrije svi uzviknu “Poisson d’Avril!”.

U nekim zemljama, poput Velike Britanije, Australije, Kanade i Južnoafričke Republike, provaprilske šale prave se samo do podneva. Onaj ko ih napravi poslijepodne je aprilska budala (April Fool).

U Ukrajini se na ovaj dan organizuje festival Humorina i tom prilikom se ljudi maskiraju u komične likove i okupljaju u luci Odessa.

Na ovaj dan ugledni magazini širom svijeta imali su običaj objaviti šale i lažne vijesti te se zbog toga mnoge vijesti uzimaju s rezervom.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments