Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPoslije katastrofe u Lukavcu i dalje alarmantno: Ne koristiti vodu iz Spreče!

Poslije katastrofe u Lukavcu i dalje alarmantno: Ne koristiti vodu iz Spreče!

Poslije velikog ekološkog incidenta kojim je u petak u poslijepodnevnim satima došlo do ispuštanja bazične tekućine (pH 12) iz taložnika “Bijelo more” kompanije SISECAM SODA Lukavac u rijeku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište, situacija je i dalje alarmantna.

Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mjesta je izašao Kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoliša Federalne uprave za inspekcijske poslove.

O nastaloj situaciji obaviještena je i nadležna Policijska uprava, Civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva rijeke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

S obzirom na to da su u vode I kategorije rijeke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitet vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlaštenjima i proglasio je III stepen ugroženosti.

Ovlaštene osobe Agencije za vodno područje sliva rijeke Save već uzimaju uzorke vode u pravcu Gračanice prema Karanovcu na liniji razgraničenja FBiH i RS.

Stanovništvo koje koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini poziva se da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem.

Oglasila se i Služba civilne zaštite Općine Lukavac kazavši kako je prema preliminarnim podacima, hemijskim materijama zagađeno 10ha poljoprivrednog područja. Iz ove Službe upozoravaju stanovništvo koje živi nizvodno od naselja Modrac da nikako ne koriste vodu iz vodotoka rijeke Spreče! 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments