Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETI u ovoj godini nastavlja sa modernizacija puteva u TK

I u ovoj godini nastavlja sa modernizacija puteva u TK

Dva miliona maraka u prošloj godini uloženo je za redovno održavanje regionalnih puteva u TK. Istovremeno za zimsko održavanje puteva utrošeno je 1,2 miliona KM, dok je sanacija klizišta koštala 281.000 KM. Direkcija regionalnih cesta TK, iz godine u godinu radi na modernizaciji puteva kojima upravlja, pa su na tri putna pravca u kantonu samo u prošloj godini puštena u rad tri savremena kružna toka koja su uveliko pridonijela lakšem saobraćanju vozila na frekventnim raskrnicama u kantonu.

„Pored tri kružna toka koja su urađena u protekloj godini, rekonstruisano je negdje oko devet kilometara ceste, oko 400 metara je rehabilitovano i urađeno je negdje oko tri kilometra pješačkih staza. Pratimo kompletnu putnu infrastrukturu, rekonstruišemo i idemo ka modernizaciji putne infrastrukture na nivou TK“, izjavio je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Nastavljena je i rekonstrukcija regionalne ceste Tuzla – Dokanj – Šibošnica, koja je od velike važnosti za povezivanje Tuzle sa Čelićom i Brčko Distriktom. I pored redovnog ulaganja u modernizaciju puteva u Tuzlanskom kantonu, Direkcija regionalnih cesta TK kao i svake godine na račune jedinica lokalne samouprave doznačila je sredstva za finansiranje lokalnih puteva u općinama, a u toku prošle godine po tom osnovu općinama i gradu Tuzla uplaćeno je 7,8 miliona KM.  Iznos koji dobijaju općine i gradovi srazmjeran je broju registrovanih vozila, pa je po tom osnovu Gradu Tuzla i uplaćeno najviše sredstava. Čak dva miliona KM. Živinice su dobile milion, Gračanica 850.000, Srebrenik 730.000, a Gradačac i Lukavac po blizu 700.000 KM.

„Mi ovo govorimo radi građana, da građani znaju koliko im je došlo sredstava po opštinama i da li su ta sredstva namjenski utrošena u lokalne puteve i lokalne zajednice su obavezne da provedu javne nabavke kao što ih provodi Direkcija regionalnih cesta i da ih ulaže u lokalne puteve. Kada bi ova sredstva bila ulagana tačno u putnu infrastrukturu ja sam sigurna da bi mi imali daleko bolju putnu infrastrukturu na nivou općine“, kazao je Delibajrić.

U Tuzlanskom kantonu registrovano je ukupno 130 000 vozila. No, sav novac od putarina koju svaki vlasnik vozila plati prilikom registracije, ne dolazi na račun Direkcije, zbog čega u TK još uvijek ima 20 KM makadamskih puteva. Prihodi od putarina u toku prošle godine povećani su za 245.000 KM, zbog čega, poručuju iz Direkcije i u narednom periodu nastojat će ove prihode staviti pod kontrolu. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments