Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPočinje gradnja tunela Hranjen: Od Sarajeva do Goražda za 45 minuta

Počinje gradnja tunela Hranjen: Od Sarajeva do Goražda za 45 minuta

Ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, tunel Hranjen, koji se nalazi na putnoj komunikaciji koja povezuje Goražde sa Sarajevom, trebao bi biti pušten u promet krajem ljeta 2021. godine.

Danas je, naime, raspisan tender za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju ovog tunela, dugog šest kilometara. Tender će biti otvoren do 21. maja, nakon čega će uslijediti proces ocjenjivanja ponuda i donošenja odluke o najboljem ponuđaču, što će trajati oko mjesec.

Poslije toga će uslijediti pripreme za uvođenje izvođača radova na gradilište, a prvi radovi bi trebali početi krajem ljeta.

– Ukupna vrijednost izgradnje tunela Hranjen je 190 miliona maraka, a rok za njegovu izgradnju je 36 mjeseci. Tender koji je raspisan odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta. Cijena izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona maraka – kazali su nam naši izvori.

Specifičnost ovog tunela je da će, iako će se kroz njega voziti u dvije trake, ipak imati dvije cijevi.

– Prema međunarodnim standardima, svaki tunel duži od tri kilometra mora imati i takozvanu servisnu cijev. Zbog toga će se Hranjen sastojati od jedne cijevi sa dvije trake kroz koju će ići motorna vozila. Druga cijev će se koristiti u slučaju eventualnih nesreća u tunelu. Ona će biti namijenjena isključivo za vatrogasna i ambulantna vozila, kao i za evakuaciju ljudi iz cijevi kroz koju se odvija saobraćaj, u slučajevima eventualnih saobraćajnih i drugih nesreća. Ovo je prvi put u BiH da se jedan tunel gradi na ovakav način. Ujedno će predstavljati svojevrsnu probu za JP Autoceste FBiH, kako bi se iskustva stečena prilikom izgradnje tunela Hranjen mogla primijeniti prilikom izgradnje tunela Prenj. Naime, kako bi tunel Prenj, koji se nalazi na Koridoru Vc, trebao biti dug više od 10 kilometara i tu će se morati izgraditi dodatna servisna cijev – saznajemo od naših izvora.

O izgradnji ovog tunela počelo se govoriti još 1968. godine, kada se rodila ideja o spajanju Sarajeva i Goražda savremenom putnom komunikacijom. Priča je reaktivirana početkom osamedestih godina, kada se ukidala uskotračna pruga. Međutim, “Ćiro” je ukinut, ali savremena cesta, pa tako i tunel, nikada do sada nisu izgrađeni.

– Izgradnja ovog tunela predstavlja, slobodno se može reći, historijski projekat za Goražde. Naime, nakon što bude izgrađen Hranjen, cestovna udaljenost između Sarajeva i Goražda će sa sadašnjih 95,6 biti smanjena na 56 kilometara. Ta razlika će biti još izrazitija ako se posmatra vremenska udaljenost. Zahvaljujući tome što se će moći voziti većom prosječnom brzinom nego sada, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati oko 45 minuta, umjesto sadašnjih sat i po – dodaju naši izvori.

Najveći problem je, trenutno, to što novac potreban za izgradnju ovog tunela još nije operativan.

– Novac za izgradnju je osiguran iz dobiti BH Telecoma i on se nalazi na računu. Međutim, još nije operativan, odnosno ne može se trošiti jer Vlada FBiH, kao većinski vlasnik BH Telecoma, u visini od 90 posto, treba donijeti odluku o operativnosti tih sredstava. Dok ne bude donesena ta odluka, JP Autoceste ne mogu povlačiti novac i zato bi bilo dobro da Vlada FBiH što prije donese takvu odluku – napominju naši izvori.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments