Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrezentirani dijelovi priručnika za neformalno obrazovanje odraslih Roma

Prezentirani dijelovi priručnika za neformalno obrazovanje odraslih Roma

Nacrt priručnika za neformalno bazično obrazovanje odraslih Roma i priručnika za učenje u obiteljskom okruženju koji se odnose na opismenjavanje, digitalne i matematičke vještine prezentiran je danas u Sarajevu, a izrađeni su u okviru projekta “Bazično obrazovanje odraslih Roma – BERA” koji financira Evropska unija.

Priručnici su namijenjeni osoblju koje će raditi na neformalnom obrazovanju odraslih Roma i dat će im neophodne informacije potrebne u radu, poput strukture programa, metodoloških uputa i primjera vježbi.

Organizator današnjeg događaja Caritas BiH okupio je, u EU info centru, predstavnike obrazovnih institucija, centara za socijalni rad, nevladinih organizacija koje rade s romskom populacijom kao i u oblasti obrazovanja odraslih, te predstavnike romskih organizacija da bi na temelju osobnog iskustva dali savjete, sugestije i komentare na prezentirane dijelove priručnika.

Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Delegacije Europske unije u BiH Jan Snaidauf naglasio je predanost EU društvenoj i privrednoj integraciji Roma u BiH.

– Socijalno-ekonomska uključenost romske zajednice u BiH je jasan prioritet Europske Unije. Od 2007. godine EU je osigurala više od sedam miliona eura za proces integracije Roma u BiH. Međutim, unatoč činjenici da je pravo na obrazovanje temeljno ljudsko pravo, mnoga djeca i mladi ljudi zbog brojnih prepreka i razloga još to pravo ne mogu ostvariti. Naš cilj je vidjeti istu razinu mogućnosti za sve. Stoga se nadam da će priručnici o kojima danas raspravljamo doprinijeti tom cilju – kazao je.

Ističe da se tim projektom želi omogućiti odraslim Romima koji nisu pohađali školu da steknu nove kompetencije i time poboljšaju šanse za zapošljavanje što će im olakšati integraciju u društvo.

Voditeljica projekta u BiH Ivona Vidačković kazala je da će događaj sličan današnjem biti održan i u svim državama sudionicama projekta (Austriji, Italiji, Portugalu, Rumuniji i Srbiji), a dobiveni rezultati bit će objedinjeni i korišteni tokom kreiranja završne verzije priručnika.

Stručna suradnica BERA projekta za BiH Sandra Bjelan – Guska kaže da se dio priručnika, na kojem je radilo osoblje iz BiH s partnerima iz Austrije, Portugala i Srbije, odnosi na opismenjavanje.

– Naš najveći izazov predstavljalo je kreiranje materijala za poučavanje i učenje te prilagođavanje programa opismenjavanja za učenje u obiteljskom okruženju – istakla je.

Smatra da će današnji zaključci uvelike pomoći pri finaliziranju priručnika, koji će biti kvalitetan i koristan onim kojima je i namijenjen.

Današnjem događaju prethodilo je istraživanje i konzultiranje stručnjaka da bi se kreirali kvalitetni i primjenjivi priručnici. Tokom priprema materijala za priručnike, u svim državama sudionicama projekta intervjuirani su stručnjaci iz oblasti obrazovanja kao i pripadnici romske populacije s ciljem dobivanja konkretnih informacija o potrebama i mogućnostima te populacije, a rezultati su prezentirani danas. Priručnici će, nakon finaliziranja, biti besplatno distribuirani.

Projekt “Bazično obrazovanje odraslih Roma – BERA” otpočeo je 2015. godine kao odgovor na rastuću potrebu za neformalnim obrazovanjem romske populacije i financiran je novcem Europske unije, unutar programa Erasmus+.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments