Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSmještajni kapaciteti za azilante u BIH gorući problem

Smještajni kapaciteti za azilante u BIH gorući problem

“Prema posljednjim podacima koje smo dobili od nadležnih institucija, do kraja trećeg mjeseca bila su 253 zahtjeva za azil. Trenutno stanje je blizu 300 zahtjeva od početka godine do 15. aprila”, kazao nam je glasnogovornik UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Neven Crvenković.

Podaci Ministarstva sigurnosti BiH govore da su tražitelji azila uglavnom državljani Alžira, Pakistana, Maroka, Sirije, Afganistana, Libije, Turske, Irana, Iraka i još 20 država.

“Veliki broj ilegalnih migranata samo iskaže namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali ne pristupi registraciji azila. U 2018. godini iskazane su 1.174 namjere, a podnesena 282 zahtjeva za azil. Tražitelji azila su prilikom registracije većinom rekli da ne žele azil u BiH, nego žele da idu u zemlje Zapadne Evrope”, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema posljednjem izvještaju UN-a, u januaru ove godne u BiH je stiglo 157 migranata i izbjeglica, a azil ih je tražilo 38, u februaru ih je došlo 315, a zahtjev za azil podnijelo ih je 79. Najviše dolazaka registrovano je u martu (666) kada je bilo 136 zahtjeva za azil.

Većina izbjeglica i migranata dolazi iz Srbije i Crne Gore, a ostaju u Sarajevu ili okolini, dok se u isto vrijeme bilježi porast broja izbjeglica i migranata na granici s Hrvatskom, posebno u Velikoj Kladuši i Bihaću”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju stoji da je Azilantski centar u Delijašu tokom marta bio skoro potpuno popunjen te da je u njemu dnevno boravilo blizu 120 osoba. Ovaj centar na raspolaganju ima 154 kreveta i ukoliko je smještajni kapacitet popunjen, da osobe koje traže azil ne bi bile na ulici brine se upravo UNHCR. (KLIX)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments