Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISNa snagu stupa odluka o oslobađanju od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina

Na snagu stupa odluka o oslobađanju od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina

Dugoočekivana Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenivati od 25. aprila ove godine.

U skladu sa pomenutom Odlukom došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Kada fizičko lice ulazi  u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inostranstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM.  Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i istu plaća prilikom narudžbe.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukilko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Kada se radi o gore pomenutoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastitet potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH.

Kad su u pitanju privrednici nova Odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno osuvremenjavanje postojeće porizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.
Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog stranog lica, tačnije sredstva za obavljanje registrovane djelatnosti  i nihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obaljanje djelatnosti.

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina objavljena je u Službenom glasniku BiH br. 24/18 od 17.04.2018. godine, a primjena  počinje osmog dana od dana obajave, tačnije 25.04.2018. godine. Odluka predtsvalja usklađivanje sa legislativom EU. ( )

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments