Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZa studente povratnike u Republici Srpskoj 402 stipendije

Za studente povratnike u Republici Srpskoj 402 stipendije

U Sarajevu su jučer dodijeljeni ugovori o stipendijama za oko 400 studenta povratničkih porodica iz 35 općina s područja cijele Republike Srpske, koji studiraju na univerzitetima širom BiH. Najbolji studenti i studentice povratničkih porodica prve i druge godine studija dobit će stipendiju u vrijednosti od 600 KM, dok će studenti treće, četvrte i završnih godina studija dobiti 800 KM.

„To je program koji Federalno ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica provodi u kontiuitetu već posljednjih nekoliko godina. Ono što je ohrabrujuće jeste da broj studenata iz godine u godinu raste. Tako smo 2015. godine imali 318 studenta  2016. godine 330, 2017. godine 361 studenta, danas imamo više od 400 prispjelih zahtjeva više od 400 stipendista. Što nas ohrabruje, i pokazuje nam da još uvije nije izgubljen značaj studiranja. I dalje jedan značajan broj mladih ljudi još traži obrazovanje na visokoškolskim ustanovama  BiH“ kazao je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izmjeglica.

Dejana Ružičić studentica arhitektire u Banja Luci i Ajla Bajraktarević, studentica četvrte godine Saobraćajnog fakulteta u Doboju dobitnice su ove stipendije.

„Ova stipendija nam je od velikog značaja, zato što nam daje motivaciju i posticaj da ostanemo i radimo u ovoj našoj zemlji i u opštinama iz kojih dolazimo.“ kazala je Dejana Ružići, jedna od stipendista.

Pravo na dodjelu stipendije imali su studenti koji su članovi povratničkih domaćinstava na području Republike Srpske, koji imaju prijavljeno prebivalište u opštinama povratka, studiraju na nekom od fakulteta u BiH i redovni su ili redovni samofinansirajući studenti koji su prvi put upisali neku od godina studija, a koji nisu stariji od 30 godina.

 

„Pored ovog programa koji je namijenjen studentima mi imamo još nekoliko programa koji su namijenjeni mladim ljudima, dakle onim koji su učenici u srednjim školama , odma se mogu javit na javni poziv  radi subvencioniranja mjesečne karte prevoza. Nakon završenog studija mogu dobiti sredstva za određivanje prvog faktički pripravničkog staža, ili volontiranje za prvo radno iskustvo.“ istakao je Ramić.

Ovo je šesta godina zaredom kako resorno ministarstvo dodjeljuje stipendije studentima povratnicima i svojevrsna je podrška mladim osobama povratnicima i njihovim roditeljima da se lakše nose sa izazovima života u povratničkim sredinama. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments