Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTK najzagađeniji minama

TK najzagađeniji minama

Dolaskom proljeća i lijepog vremena sve više ljudi odlazi u prirodu kako bi uživali daleko od gradske vreve. Međutim, pored svih ljepota koje nude brojna izletišta, nerijetko u prirodi vrebaju često nevidljive „ubice“, mine.  Međunarodni dan borbe protiv mina, koji se obilježava 4. aprila, prilika je da se ukaže na problem koji predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

U BiH više od milion i tristo hiljada ljudi, tj. ¼ stanovništva živi u direktnoj opasnosti od mina. Tokom prošle godine zabilježeno je sedam incidenata u miniskim poljima, u kojima su dvije osobe izgubile život, a od rata pa do danas 1.700 civila smrtno je stradalo u minskim poljima širom BiH.

„Lijepo je otići u prirodu, ali priroda nosi opasnosti, a jedna od njih su i minska polja. Mi ćemo zajedno sa kolegama iz BH MAC-a, UNDP-a, Evropskom komisijom da napravimo interaktivnu mapu minskih polja, kojoj će svi moći pristupiti i vidjeti gdje se nalaze u odnosu na minska polja. Nadam se da ćemo to ove godine uspjeti i završiti“ – kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

A dok ta interaktivna mapa ne bude u funkciji, Solak poručuje da je njihov primarni cilj i dalje podizanje svijesti kod građana o opasnosti od mina. Važno je da sami ne poduzimamo ništa kako bismo uklonili mine, što nije rijetka pojava na terenu, a kao najgori scenario navodi skidanje oznaka minskih polja, što direktno dovodi u opasnost svakog ko se nađe na nepoznatom terenu. A, najveća opasnost od mina vreba,  upravo na području Tuzlanskog kantona.

“Do sada je dosta toga urađeno. Sveli smo taj problem na prihvatljivu mjeru. Područja koja su sumnjiva se znaju, obilježena su u 99 posto slučajeva i sada je na nama, na međunarodnoj zajednici, na državi da to zajedničkim snagama uspijemo u što kraćem periodu riješiti. Što se tiče TK, procjenjuje se da je sumnjiva površina od 85 km kvadratnih“ – riječi su šefa regionalnog ureda BH MAC-a Tuzla Irfana Pehlića. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments