Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBroj ilegalnih migranata u Sloveniji povećan zbog rute preko BiH

Broj ilegalnih migranata u Sloveniji povećan zbog rute preko BiH

To su paušalne i neutemeljene ocjene, s hrvatskim kolegama vrlo dobro surađujemo, kazala je za televizijsku stanicu A-kanal Melita Močnik iz policijske uprave Novo Mesto koja je zadužena za taj sektor međudržavne granice.

Močnik je istakla da hrvatska policija više pažnje mora posvetiti kontroli granice s BiH, posebno na području Cazina i Velike Kladuše, gdje se okupljaju migranti koji žele dalje u Evropu, ali da uz to nastavlja kontrolirati ilegalni migrantski tok iz Srbije jer je u balkanskoj regiji dosta izbjeglica i migranata koji žele prema Evropi.

Prema podacima koje je ovih dana objavila slovenska policija, ove su godine na području općina Črnomelj i Metlika zabilježena 462 nezakonita ulaska migranata, što je novi fenomen povezan s novom tzv. “bosanskom rutom”, prenosi Hina.

Uglavnom je riječ o muškarcima iz Alžira, Tunisa, Pakistana i Maroka, koji u Sloveniji odmah zatraže međunarodnu zaštitu ili azil.

U pokušajima prelaska rijeke Kupe ove su godine zabilježena i četiri smrtna slučaja, odnosno utapanja, no incidenata s migrantima nije bilo.

Iako stanje na granici s Hrvatskom u pogledu sigurnosti i kontrole ulaska ocjenjuju zadovoljavajućim, a isto tako i saradnju policija na lokalnoj i državnoj razini, u Sloveniji planiraju jačanje policijskih snaga na kritičnim dijelovima granice idućih mjeseci jer se boje da bi se ilegalni migrantski priljevi ovog ljeta mogli povećati.

Uprava slovenske policije iznijela je podatak da, po njenim informacijama, na tzv. balkanskoj ruti, počevši od Grčke prema sjeverozapadu, na toplije vrijeme i bolje uvjete putovanja čeka od 50 do 60 hiljada migranata.

Iako je pitanje migracija i nezakonitog doseljavanja već ušlo u domaću kampanju pred slovenske parlamentarne izbore koji se održavaju 3. juna, što koriste neke stranke potičući strahove od novog velikog migracijskog vala, policija demantuje te glasine, a osim toga upozorava da i oni koji u Sloveniji zatraže međunarodnu zaštitu, kako ne bi bili vraćeni odmah nakon ilegalnog ulaska, u najvećem broju slučajeva nastavljaju ilegalni put prema sjeveru i zapadu Europe čim im se za to ukaže prilika. (KLIX)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments