Doktori medicine i stomatologije TK 4. juna stupaju u generalni štrajk

0

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije iznio je zaključak da će svi ljekari u ponedjeljak 4. juna stupiti u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Zahtjevi, od kojih ljekari ne odustaju su zaključivanje Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, a kojim bi doktori Tuzlanskog kantona bili izjednačeni sa zdravstvenim radnicima drugih dijelova države.

Drugi razlog za pokretanje generalnog štrajka je, potvrđeno je za RTV Slon, priznavanje Sindikata radnika u oblasti zdarvstva i njegovo izjednačavanje sa drugim sindikatima.

Osim u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 4. juna generalni štrajk počet će i u Domu zdravlja.

Na konferenciji za medije je izraženo i nezadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH na jednoj od posljednjih sjednica odbila Inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona kojom kantonalne vlasti nastoje ponuditi rješenje prihvatljivo i za ljekare i za državu. Na ovaj način, kažu ljekari, ne žele pristati na činjenicu da njihove kolege u Livnu, Zenici i Travniku za isti posao zarađuju veće plate od onih koje primaju ljekari UKC-a Tuzla.

Podsjećamo, Kolektivni ugovor u oblasti zdravstva do sada su dobili ljekari osam od deset kantona u Federaciji BiH, dok TK još uvijek tapka u mjestu.

Zato ljekari mole obje vlade, i kantonalnu i federalnu, da sjednu za pregovarački sto i dogovore najbolje moguće uslove, koji će ujedno biti i najoptimalniji za normalno funkcionisanje zdarvstva u svim dijelovima entiteta, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. (RTV Slon)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here