Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDrljača: Ispravljene diskriminacijske odredbe u Zakonu o socijalnoj zaštiti

Drljača: Ispravljene diskriminacijske odredbe u Zakonu o socijalnoj zaštiti

Narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kojim se otklanja greška na način da pravo na porodičnu invalidninu imaju članovi porodice civilnih žrtava rata (CŽR) – poginulih, umrlih i nestalih, a ne članovi uže porodice CŽR – žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Potvrdio je to Feni dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kaže da je izmjene bilo potrebno donijeti zbog provođenja Odluke Ustavnog suda BiH te pravne i faktičke ispravke odredbi u Zakonu koje predstavljaju diskriminaciju po raznim osnovama.

– Značajna novina je da brisanjem stava 2 člana 69 Zakona članovi porodice civilnih žrtava rata više neće biti u obavezi da vode vanparnični postupak da bi proglasili osobu umrlom radi ostvarivanja prava na porodičnu invalidninu. Naime, postojeća norma je u koliziji sa članom 27. Zakona o nestalim osobama u BiH. Ovim članom je propisano da se na osnovu službene obavijesti Instituta za nestale osobe o verifikaciji statusa nestalosti osobe, u okviru centralne evidencije nestalih osoba u BiH, nestala osoba smatra umrlom te se po službenoj dužnosti iste osobe evidentiraju u matičnu knjigu umrlih nadležne opštine – objasnio je u izjavi za Fenu Drljača.

Stupanje na snagu ovog zakona omogućeno je nakon što je usvojen na današnjoj sjednici Doma naroda, a ranije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments